Doorgaan naar artikel

Tomaat

‘We zijn dik en dik tevreden en dat zeggen we niet gauw.’

“Het gewas staat er erg sterk op. De koppen zijn weer dikker geworden en de trossen zijn stevig. Het staat precies goed”, zegt Hans Zwinkels van tomatenbedrijf Arkse in Tinte. Door de productiehausse van voorgaande weken was de kopdikte eind week 21 twee millimeter dikker geworden (nu 12 mm). De bladlengte van 46 centimeter is wel wat minder dan hij met Succes gewend was. “Maar we zijn dik en dik tevreden en dat zeggen we niet gauw.” Na twee weken van 2,2 kilo en een week van 2,7 kilo verwacht Zwinkels in week 22 ongeveer 2,5 kilo per vierkante meter te knippen. “We lopen met het ras Merlice wel bijna een kilo achter op vorig jaar met Succes. Maar de kwaliteit is helemaal top. Alle tomaten wegen 150 gram en hij knipt erg netjes. We hadden even wat last van wankleurigheid maar dat is helemaal verdwenen.”

‘In zo’n weekend absoluut niet weg’
Het gewas heeft de warme periode prima doorstaan. “Die vier dagen met 2900 Joules was geen enkel probleem want de plantbelasting was toen al gedaald van 130 naar 120 vruchten per vierkante meter. Bovendien is het vlak bij de kust niet warmer geweest dan 26 graden.” Tijdens het Pinksterweekend waren de omstandigheden wel spannend. “Met die harde droge oostenwind moet je de rv erg goed in de gaten houden. We hebben de luchtramen begrensd op 20 procent en maximaal water gegeven: vijf keer rond in het uur en ruim 3 milliliter per Joule. In zo’n weekend ga je absoluut niet van het bedrijf af.” De watervoorraad begint al aardig te slinken. De omgekeerde osmose staat nu nog 12 uur per etmaal aan, maar als een van de twee bassins leeg is zal hij continu water gaan leveren.  De druppel-ec is nu weer op het oude niveau van 3,2 gezet, na verlaging naar 3,0 in de warme periode. “De pH in de mat is gestegen van 5,9 naar 6,3 dus er zit lekker veel groei in”, zei Zwinkels halverwege deze week.

Koel houden
De klimaatsturing overdag is nog steeds gericht op het zo lang mogelijk koel houden, zonder kou binnen te luchten. Er staat een voornacht ingesteld van 15 graden waarbij vanaf 21 uur de luchtramen ver open mogen. Na 2 uur mag de temperatuur oplopen naar 17 graden  en tussen 23 uur en middernacht naar 16 graden wordt gestreeft. De nanacht staat op 17,3 graden en tussen 7 en 11 uur stijgt de kastemperatuur naar de dagwaarde van 22,5 graden.
De warmte en CO2 worden geleverd door twee wkk’s waarvan er een altijd draait tussen 8 en 19 uur, mede vanwege een leveringscontract. De ander draait alleen als de stroomprijs hoog genoeg is. “Per wkk stoken we 650 kuub gas per uur en halen zo zeker 600 ppm CO2 als het niet te hard waait.”

Meshouder zelf ontworpen
Door de snelle groei wordt nu al het gewaswerk wekelijks uitgevoerd. De trossen worden op vijf gesnoeid tegelijk met het dieven. Het draaien en zakken gaat apart omdat de ploeg nog moet wennen. “We clipten vroeger altijd maar het bladsnijden is dan moeilijker waardoor je eerder Botrytis krijgt. Dit jaar hebben we geen Botrytis.” De kwaliteit van het bladsnijden is ook sterk verbeterd dankzij de meshouder die medewerker Remco de Werker heeft ontworpen. Door de wigvorm tussen mes en houder gaat het bladsnijden sneller, beter en zonder de vruchten te beschadigen. Bovendien gaan er goedkope standaard mesjes in de houder. Brinkman heeft de houder samen met hem geperfectioneerd en op de markt gebracht (Kijk hier voor een filmpje)
Behalve een eenmalige chemische ingreep tegen mineervlieg zijn er deze teelt nog geen middelen gebruikt. “Er is nauwelijks wittevlieg, terwijl het toch best lang duurt voordat Macrolophus op peil komt. Wel hebben we vijf keer Erethmocerus -sluipwespen volvelds uitgezet.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp
 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin