Doorgaan naar artikel

Tomaat

‘Folie heeft zijn winst opgeleverd, maar nu moet het er uit’

Op 12 januari is er bij Marcel van den Berg in De Lier het ras Brioso geplant. Vanwege het zachte weer tijdens de opkweek zijn de planten de laatste week daarvan nog uitgezet naar 6 potten per vierkante meter. “Dat is positief bevallen.”
Begin week 8 staat de vijfde tros van de geënt getopte planten in bloei. De eerste tros is op 7 vruchten gesnoeid, de daaropvolgende twee trossen op 9 vruchten. “En dan gaan we naar -2, dus van elke tros er twee afhalen.”
De eerste tros ontwikkelt zich goed. Over vier weken, eind week 12, wordt de eerste productie verwacht.

Blaadje meenemen
In week 6 is er een extra dief aangehouden, waarmee de plantafstand van 50 centimeter naar een stengelafstand van 37,5 centimeter is gegaan. Het beugelen gaat nog twee weken door, totdat de eerste trossen op de dief ook gebeugeld zijn. “Daarna gaan we er van lieverlee mee stoppen.”
Tot de eerste tros is blad gesneden. Er gaan ook nog twee tussenbladeren weggehaald worden waar de extra stengeldieven zitten. “Vanaf week 9 gaan we per week bepalen of we direct met het dieven en indraaien ook direct een blaadje gaan meenemen. Tot nu toe was de kans op Botrytis daarvoor te groot, onder het folie.”

Folie verwijderen
Vanwege de vorstperiode lijkt de plant dit jaar ietsje ongelijker te staan dan vorige jaren.
Onder het beweegbare schermdoek ligt een vast folie. “Dat folie gaan we nu opentrekken. Zeker met het koude weer van de afgelopen weken heeft het zijn winst opgeleverd, maar nu is het tijd dat het er uit gaat. Daar is geen discussie over mogelijk. Als we het langer zouden laten liggen, met te verwachten temperaturen van 8 tot 12 graden, dan wordt het risico te groot dat het gewas te zwak wordt.”
De vochtigheid onder het folie is al flink opgelopen. Boven het betonpad is het folie handmatig beweegbaar gemaakt. “De laatste 10 dagen ligt er constant een strook van een meter open.”

Generatief houden
“We hebben ook een lagere temperatuur in moeten stellen om het gewas generatief genoeg te houden. De plant staat toch warmer onder een folie dan zonder foliescherm.” Na een voornacht van 12,5  graden Celsius tot 00.30 uur, staat er een nanacht-temperatuur van 16 graden Celsius ingesteld tot 9.00 uur ’s ochtends. Daarna gaat de dagtemperatuur naar 20 graden Celsius, met 2 graden lichtverhoging op directe straling en 2 graden op lichtsom. “Afhankelijk van de buitentemperatuur gaan we dan tot ongeveer 17.00 uur door met stoken, om dan na 17.30 uur weer te gaan afluchten naar de voornacht toe.”
Als het folie verwijderd is, worden de instellingen gewijzigd. De voornacht zal dan iets verder omhoog gaan, en overdag hoeft de stooktemperatuur met meer instraling minder ver omhoog gehaald te worden.
Verder wordt de druppel-EC van 3,7 teruggebracht naar 3,3. “Je moet er rekening mee houden dat je meer verdamping hebt als het folie er uit is.”

Mineervlieg
De teelt is qua gewasbescherming biologisch begonnen. Drie weken eerder is begonnen met sluipwespen uitzetten. Inmiddels is ook 0,4 Macrolophus per vierkante meter ingezet.
Tot nu toe is bij de plagen alleen een hele lichte toename van mineervlieg waar te nemen. We moeten nu gaan bepalen wat we daar aan gaan doen.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin