Doorgaan naar artikel

Tomaat

Image premium

‘Kracht houden op dief die nu wat lager zit’

Bij Bakker Westland in Kwintsheul is 13 december het grove trostomatenras DRW 7812 geplant. Roel de Bakker: “We zijn overgestapt van Succes. Die had toch meer neiging om bonken te geven bij de eerste trossen. Zeker met de kou van vorig jaar hebben we daar toen meer last van gehad. De 6812 is uniformer, met een mooiere trosopbouw.” De kwaliteit van de planten was ook goed. “Met minimaal afwijkers. En nauwelijks koplozen, wat bij een nieuw tomatensoort nog wel eens het geval kan zijn.”
De planten zijn 1:1 geënt, waarbij het hoofdras op 2 november is gezaaid en onderstam Maxifort op 25 oktober. De Bakker is tevreden over het plantmateriaal. “We moesten na het weekend poten. Dat kwam precis goed uit. Het had geen twee dagen langer moeten duren, want dan hadden ze ineens door gaan strekken.”
Er is geplant op een afstand van 75 centimeter. De eindafstand is een verdubbeling van het aantal stengels naar 3,3 stengels per vierkante meter. “Daarvoor hebben we in week 1 al de tweede trosdief aangehouden. Vorig jaar hebben we het pas bij de derde trosdief gedaan, maar toen werd de extra stengel wat zwakker. Daarom verdubbelen we nu vrij snel.”

Trossnoei
Afhankelijk van de gewasontwikkeling worden de 7 eerste trossen gebeugeld. De eerste twee trossen worden op vier vruchten gesnoeid. Het is even afwachten hoeveel zonlicht het gewas krijgt, maar waarschijnlijk zal de daarop volgende tros ook nog op vier teruggesnoeid worden. “Om kracht te houden op de stengeldief, die nu wat lager zit.”

Snelheid houden
De dagtemperatuur staat begin week 3 op 21 graden Celsius ingesteld. Na de voornacht van 15 graden gaat de nachttemperatuur naar 17,5 graden Celsius. Bij een instraling van 300 tot 500 Watt komt daar nog een graad in de nanacht bij. Overdag mag het met een lichtverhoging op de luchting 23 of 24 graden Celsius worden. “De middagtemperatuur zou misschien nog wel ietsje hoger mogen komen.”Als de zon goed aanwezig is, moet je snelheid in het gewas houden om het generatief genoeg te houden.”

Schermdoek
Boven de tomaten ligt een beweegbaar LS10 schermdoek. Een vast AC-folie gebruikt hij niet. “Dit jaar is dat geen enkel probleem. Het risico is alleen dat je na een echt koude winter zegt: had ik het maar wel gedaan. Maar zonder folie kun je een vrij harde plant neerzetten. We hebben daardoor weinig last gehad van vochtigheid en Botrytisdruk.”

Met watergeven geeft hij een, maar meestal twee druppelbeurten per dag. “De mat is nog aan het interen. We geven 3,5 EC mee, met een pH van 5,8.” De planten zijn na de beheersfase op 5 januari op de mat gegaan. “Je zag de wortels in een paar dagen naar beneden schieten.”

Bijvoeren
Bij de biologische bestrijding zijn al twee keer kaartjes met Encarsia uitgelopen. Daarmee is in week 1 een start gemaakt. Vanaf week 13 tot 20 zal overgestapt worden op halve leveringen per kaartje, om ze nog beter over het gewas te kunnen verdelen. De laatste twee keer wordt een mix met Eretmocerus ingezet.
“In week 4 starten we ook met Macrolophus, een halve per vierkante meter. Anderen zetten soms meer in, maar bij ons worden ze wekelijks bijgevoerd met Entofood. Daar hebben we goede ervaringen mee. Dat bevalt prima.” De eitjes worden met een verblaasapparaat over de kas verspreid. “Op 6 hectare hebben we 30 paden van waaruit we de eitjes verdelen. Zo zien we goede concentraties ontstaan. Wittevlieg is geen probleem.”
De vorige teelt is schoon geëindigd. “We hebben geen mineerders en rupsen gezien.”

Gewaswerk neemt toe
Bij het dieven en indraaien wordt een extra touwtje aan de hoofdstam gebonden. Verder worden de laatste haken erbij gehangen voord extra stengel. “Stilletjes aan beginnen de eerste medewerkers van het uitzendbureau weer te komen. In week 4 gaan we ook weer bladsnijden. We beginnen altijd direct met snijden. Je maakt dan minder wonden, en dieven komen minder snel terug als je ze goed diep weg snijdt.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Image
Roel de Bakker

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin