Tomaat

02-02-2011 | |
Zwinkels
Tomaat

‘Die rollertraps zou ik alleen voor nood gebruiken want ze geven veel schaduw.’

Mark Zwinkels heeft dit jaar voor het eerst het ras Endeavour geplant op de Greencamp-vestiging in Maasland. De planten zijn geënt op Maxifort en op het tweede blad getopt. Op 22 december zijn ze als 55 daagse plant op de tuin gekomen. “Het was een mooie grote plant die na twee weken al goed in bloei stond. De eerste week van januari zijn de hommels erin gegaan.” Deze week staat de derde tros volop in bloei. De trosopvolging is redelijk. “De eerste tros zit op het zevende blad. De tweede tros zit voor 60 procent netjes na drie bladeren. Bij andere rassen wil dat wel eens veel minder zijn.”

Meteen generatief sturen
De planten zijn naast het plantgat gezet en bij 80 procent bloei mochten ze gaan inwortelen. “Ik wil vanaf het begin goed generatief kunnen sturen. Je ziet dat er dit jaar hier en daar best wat zetting op de eerste tros is verspeeld wanneer direct op het plantgat is gepoot.” Nadat de planten op het gat waren gezet heeft Zwinkels de matten in drie weken tijd 37 procent laten interen. “Dat is wel de ondergrens. Vanaf de vierde tros wil ik het vochtniveau weer wat gaan opbouwen.” De druppel-ec heeft hij verlaagd van 4 naar 3,2. Toch blijft de ec in de mat op 8. “Als we straks gaan draineren gaat hij nog even omhoog omdat er zout loskomt.” Hij geeft nu dagelijks twee keer 200 milliliter per plant (0,5 liter per vierkante meter) en een avondbeurt als dat niet voldoende was.

Bedomptheid voorkomen
De etmaaltemperatuur ligt tussen 17,5 graden en 19 graden op een zonnige dag. De voornacht staat ingesteld op 15 graden plus een graad lichtverhoging. De nanacht is 17 graden plus een graad lichtverhoging. De dag begint steeds op 17 graden en wordt opgebouwd naar 22 graden met een forse lichtverhoging van 4 graden (150 tot 300 Watt per m2). “Met dit ras moet je meteen knallen als je licht hebt. Hij is van zichzelf niet zo snel zoals we van Mecano gewend zijn.” Het scherm trekt hij regelmatig een keer open. “Na een paar donkere dagen wordt het anders te bedompt.”

‘Rollertraps geven te veel schaduw’
In de gewasbescherming is het nog rustig. Er is op 2 hectare een wittevlieg ontdekt. Toch zijn er al twee keer preventief Encarsia-kaartjes opgehangen. Mineervlieg, bladluis en rupsen zijn nog niet gesignaleerd. Rollertraps komen er liefst niet in, hooguit grote vangplaten. “Die rollertraps zou ik alleen voor nood gebruiken want ze geven veel schaduw.”
De eerste twee trossen snoeit hij op vier vruchten. De derde tros wordt op 5 gesnoeid. “Het was de bedoeling de derde tros ook op vier te zetten maar de plantbelasting is lager dan verwacht doordat bij 40 procent van de planten de tweede tros later komt. Maar die vruchten worden waarschijnlijk wel grover en als acht trossen zijn gezet is het gewas wel weer gelijk getrokken.” De eerste tros is in ieder geval goed van kwaliteit met nauwelijks bonkvruchten. Voor het eerst laat Zwinkels vanaf de tweede tros het beugelen en snoeien in één werkgang uitvoeren.”De  arbeidsnorm pakt dan gunstiger uit dan als je het apart doet. Maar je moet natuurlijk wel uniforme trossen hebben.”

Inplant van dief belangrijkste
Deze week wordt het tweede rondje blad gesneden. De gewasbeugels hebben scholieren in het weekend over de substraat matten gelegd. Daarna heeft hij de planten al een halve slag laten zakken om ze de goede kant op te hangen en het scheuren op de splitsing te voorkomen. Wanneer de stengeldichtheid wordt verhoogd van 2,35 naar 3,5 stengels per vierkante meter is nog niet duidelijk. “Dit ras geeft vaak een matige kopdief dus een goede inplant is belangrijker dan een precieze datum.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Meer over


Beheer