Doorgaan naar artikel

Tomaat

‘Als je dikker plant, weet je zeker dat je meer werk hebt’

Sjraar Hoeijmakers in Horst gaat nog tot de eerste week januari door met de tomatenteelt die op 1 juli is begonnen. “Teelttechnisch loopt het naar de zin. We zijn wel tevreden met het goede weer dat we hebben gehad.” Als reactie daarop teelt hij wel redelijk rustig. “Door het mooie weer is het gewas toch iets verder dan ik het liever had.”
Hij hanteert etmaaltemperaturen van 15,5 tot 16 graden Celsius. Overdag trekt hij de temperatuur een paar uurtjes door naar 18 of 19 graden, om op tijd weer terug te gaan naar een voornacht van 12,5 graden Celsius. Vanaf 2.00 uur gaat de nachttemperatuur weer naar 15 graden.
De werkzaamheden bestaan nu hoofdzakelijk uit oogsten en sorteren. “Nog één keer het gewas laten zakken. Voor de rest zijn we een eind klaar.”

Meer stengels
Er hangen nog 6 trossen van het ras Prunus, die allemaal op 6 vruchten zijn gesnoeid. Hij is tevreden over de kwaliteit en de grofheid. “Ze zijn zelfs nog grover dan vorig jaar. Dat komt ook omdat we iets minder stengels per vierkante meter hebben aangehouden dan vorig jaar. Dat komt de grofheid ten goede.”
Hij heeft gekozen voor een stengeldichtheid van 2,6 stengels per vierkante meter. Dat bespaart arbeid. “Als je dikker plant, weet je zeker dat je meer werk hebt. En of je er meer kilo’s door haalt, dat moet je maar afwachten.”
De ruimere stengelafstand lijkt ook zijn positieve invloed te hebben op de ziektedruk. “Botrytis valt mee.” Aan plagen ziet hij wel wat wittevlieg. “Maar er zit ook voldoende Macrolophus.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin