Doorgaan naar artikel

Tomaat

‘Trossen bijsnoeien na bloemrui door Macrolophus’

Corné Smulders in Oirschot heeft 5 september de Prunus gekopt. Hij is het laatste rondje aan het bladsnijden.
“Er hangen nog zes trosjes aan.” Die op 6 gesnoeide trossen groeien goed uit met het zonnige weer in week 39. Het gemiddeld vruchtgewicht van de tomaten die hij nu oogst, ligt rond de 105 gram en de kwaliteit daarvan is goed.
“Sinds begin augustus hebben we wel pepinomozaïekvirus. Daar is Prunus toch wel een beetje gevoelig voor. We houden hogere nachttemperaturen aan om print op de vruchten voor te blijven.” Om niet te koud te hoeven gaan in de nacht, laat hij de temperatuur wat minder hoog doorlopen dan hij normaal gesproken gedaan zou hebben.
Na een voornacht van 14,5 graden Celsius gaat de nanacht naar 18,5 graden canaf middernacht. Overdag staat een stooktemperatuur van 19,5 graden Celsius ingesteld met 2 graden lichtverhoging.

Oudere matten
De watergift loopt al aardig terug Hij start rond 9.15 uur. Op een zonnige dag gaat dat door tot 15.00 uur, op donkere dagen stopt hij al eerder. “We hebben libra-bakken met 7 jaar oude matten. Die zijn van zichzelf al vochtiger, dus moeten we al voorzichtiger zijn met watergeven. We willen minimaal naar 12 procent intering in de nacht.”

Bloemrui door Macrolophus
Botrytis komt een beetje opzetten. “Elke twee weken maken we wel een rondje om het bij te houden.” Valse meeldauw is hardnekkig, en lastig onder controle te krijgen.
Doordat er wat te veel Macrolophus kwam, is daar twee keer in het teeltseizoen een behandeling tegen uitgevoerd, om de populatie wat te beperken. “De laatste keer kwam dat iets te laat. Toen hebben we toch wat bloemrui gehad vanwege de Macrolophus.” Vanwege die aangeprikte bloemen is hij nu nog een beetje aan het trossnoeien.
Verder ziet hij een enkel wittevliegje. Spint is het hele jaar goed onder controle geweest, maar begint nu ook iets uit te breiden. “We hebben een hoekje een keer moeten spuiten.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin