Doorgaan naar artikel

Tomaat

‘Geen goed gevoel meer bij schermen, ondanks koude nachten’

Michel de Winter van Stargrowers in Hoek van Holland is begin week 18 van een tros op de aangehouden extra stengel aan het oogsten. “In week 19 zijn we helemaal op alle stengels aan het oogsten, op de eindafstand van 3,9 stengels per vierkante meter.” De vruchten van Komeett zijn mooi grof, tussen de 175 en 185 gram. Iedere week maakt het gewas tussen de 0,85 en 1 tros aan. “Zo’n 15 vruchten per vierkante meter. dat is mooi zat.”

Mooi in balans
Alle trossen worden standaard op vier vruchten gesnoeid. Met die belasting weet hij het gewas heel mooi in balans te houden. Het staat er dan ook goed bij. “Alleen in week 13 heeft het een paar bladrandjes opgelopen, omdat de plantbelasting toen te hoog was ten opzichte van het beschikbare licht.”

Clippen
Elke week wordt een rondje geoogst en laat hij het gewas zakken. “Al zullen we binnenkort naar eens per vijf dagen oogsten gaan.” De frequentie van dieven en clippen ligt net iets lager, met respectievelijk 85 en 75 procent van de kasoppervlakte per week. Clippen doet hij dit jaar voor het eerst. “Dat werkt ideaal. Je blijft lekker groei houden. En met bladsnijden gebeurt er niets. Anders werd er toch wel eens een plant naar beneden gesneden, als er per ongeluk een gewastouwtje werd geraakt.”

Gestopt met schermen
Als voornacht wordt, vanaf zononder, een temperatuur van 13 graden Celsius aangehouden. Vanaf 00.30 uur staat een nanacht van 18 graden ingesteld. Vanaf 9.00 uur gaat hij naar de dagtemperatuur van 20,5 graden Celsius, die om 13.00 uur is bereikt. Er staat een lichtverhoging in van 2,5 graden, op direct licht (tussen 100 en 500 Watt instraling) of op lichtsom (tussen 1.100 en 1.400 Joules). De luchtlijn stat er een graad boven, alleen in de voornacht is dat een halve graad.
Schermen gebeurt al weken niet meer, ondanks dat de nachten nog koud zijn. “Daar had ik toch geen goed gevoel meer bij.”

Maximaal CO2
De Winter doseert maximaal CO2. Met de wkk’s 250 kilo per uur en met OCAP nog eens aanvullend 125 kilo per uur. Dat laatste alleen op de effectiefste uren van de dag, tussen 12.00 uur en 18.00 uur. “Omdat er meer klanten zijn dan beschikbare CO2, mogen ze ons volgens de beperking in het contract terugschakelen naar maximaal 6 uurtjes.”

Goede doorworteling
Om ‘s morgens te starten met de eerste watergift, moet de mat in ieder geval 9 procent ingeteerd zijn. Meestal krijgen de planten tussen 8.30 uur en 9.30 uur hun eerste druppelbeurt. Overdag is de beurtgrootte 250 cc, daarbuiten 200 cc.’
De druppel-EC is verlaagt van 3 naar 2,7. “We zien in de nieuwe Excellent mat van Cultilene een hele goede doorworteling. De verdeling is mooi. Niet alleen wortels onderin, maar over de hele hoogte van de mat.”

Mineervlieg
De biologische bestrijding verloopt goed. “Macrolophus neemt hard toe. Vanaf het pad en de gevels is de mineervlieg wel wat toegenomen. Daartegen hebben we extra Diglyphus uitgezet. Verder hebben we net een eerste rondje gespoten tegen wat rupsjes.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin