Doorgaan naar artikel

‘Flink tempo maken om planten vroeg in balans te krijgen’

‘We moeten flink tempo maken om de planten nog vroeg in balans te krijgen’

“Het plantmateriaal is dit jaar iets ongelijker dan anders en dat is maar moeilijk te verklaren”, zegt Aad Dukker in Tinte. “Vooral de scheuten op dezelfde onderstam zijn aan de ongelijke kant. Misschien komt het doordat de plantenkweker hard heeft moeten stoken in december?” Hij heeft op 29 december 7 hectare van het ras Brioso geplant. Ze zijn gezaaid op 7 november, geënt op Maxifort en op het tweede blad getopt. Het areaal Brioso is 1 hectare minder dan vorig jaar. “Dat is vooral om logistieke redenen. Brioso is van locatie gewisseld met het ras Dunne, waar nu 8 hectare van staat.”

Groot gat
De eerste tros zit bij Brioso op het zevende blad, maar het gat met de tweede tros is groot. “Bij 85 procent van de planten zitten er 5 bladeren tussen. We moeten dus flink tempo maken om de planten nog vroeg in balans te krijgen.” De eerste week realiseerde hij een etmaaltemperatuur van rond 19 graden. “Dat is vrij fors, maar gelukkig hadden we vrijwel iedere dag wat open weer gehad.” Het scherm ligt vrijwel altijd dicht. “Anders halen we de temperatuur niet.” De dagtemperatuur staat ingesteld op 22 graden met 1,5 graden lichtverhoging die er vrij snel bijkomt (75-150 Watt). De stooktemperatuur van de voornacht is 16,5 graden. De nanacht start om 23 uur waarbij van 1 uur tot een uur na zonsopgang 19 graden wordt aangehouden.

Generatieve sturing
De potten staan nu nog naast het plantgat. De eerste bloei wordt begin volgende week verwacht. Er staan drie potten (6 stengels) per 1,33 substraatmat. De bedoeling is om op de middelste onderstam twee extra stengels bij te maken en aan de uiteinden van de mat een extra stengel. De stengeldichtheid wordt dan in twee keer van 2,3 naar 3,8 per vierkante meter verhoogd.
Dukker geeft nog in een keer de dagelijkse portie water: 150 milliliter per steenwolpot (10 bij 10 centimeter). Het druppelwater heeft een ec van 4. “De generatieve sturing gaat meer via het klimaat dan via de watergift. Maar als de planten groter worden zullen de potten snel wat droger worden en voor generatieve sturing zorgen.” Wanneer de planten op het plantgat gaan is nog moeilijk te zeggen. “Brioso is behoorlijk groeikrachtig. Met zo’n late tweede tros wil ik hem zeker niet te vroeg loslaten.”

Biologisch evenwicht
Deze week zijn de laatste stengels aangebonden en wordt de trosdief van de eerste tros verwijderd. Volgende week worden de planten voor het eerst een slagje ingedraaid. Verder zijn de gele signaalplaten opgehangen. Wanneer de eerste wittevlieg wordt ontdekt, hangt Dukker er plaatselijk rollertraps en kaarten Encarsia-sluipwespen op. Vanaf week 4 wordt Macrolophus ingezet en bijgevoerd met de speciale blazer. “Dat heeft vorig jaar super gewerkt.” Een voordeel voor de opbouw van de biologische bestrijding is ook dat hij niet hoeft te zwavelen. Brioso is meeldauwtolerant.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin