Doorgaan naar artikel

ToLCNDV-virus duikt op in meer EU-landen

Het Tomato leaf curl New Delhi-virus (ToLCNDV) is in Griekenland en Estland vastgesteld. In Estland kocht de teler zaad op vakantie in Tenerife.

In Estland zijn 2 kleine kassen met tomaten- en komkommerplanten geruimd nadat uit officiële onderzoekingen hier ToLCNDV werd vastgesteld. Daarmee is het virus nu ook buiten het Middellandse Zee-gebied verder opgedoken, waar het vooral in Spanje en Italië de laatste jaren een teeltprobleem is.

Zaden van Tenerife

De getroffen Estlandse teler haalde op zijn vakantie zaden uit Tenerife. Uit het traceringsonderzoek kon de cultivar van de aangetaste tomaten- en komkommerplanten niet worden vastgesteld en dus ook de precieze herkomst niet. De teler had de zakjes weggegooid. Het gaat om een teler met kleine kassen van in totaal 0,2 hectare. De kassen zijn geruimd.

Aubergineplanten in Griekenland

Het ToLCNDV-virus is in Griekenland vastgesteld in aubergineplanten. Eerste symptonen waren al zichtbaar geworden in de herfst van 2018. Nu wordt door de officiële Griekse plantgezondheidsdienst de melding gedaan bij het internationale plantgezondheidsbureau EPPO. In Griekenland komt het virus nu officieel dus ook voor.

Tabakswittevlieg

ToLCNDV is een begomovirus, dat wordt overgedragen door tabakswittevlieg (Bemisia tabaci), die reeds voorkomt in Nederlandse kassen, bijkt uit een risico-inventarisatie door de NVWA uit 2018.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin