Doorgaan naar artikel

Franse telers moeten ToLCNDv bestrijden met vruchtwisseling

ToLCNDv premium

Archieffoto van besmetting met Tomato leaf curl New Delhi virus (TOLCNDv). - Foto: Groenten & Fruit

Frankrijk meldt op 5 locaties het Tomato leaf curl New Delhi virus (ToLCNDv) te hebben gevonden in courgette, komkommer en meloen. Telers moeten vruchtwisseling toepassen.

Het gaat om locaties in het zuidoosten van Frankrijk (Provence-Alpes-Côte d‘Azur), waar op 3 locaties besmet zaad werd aangetroffen van courgette, komkommer en meloen. Op 2 teeltlocaties werd het virus gevonden in buitenteelt-courgette en in tunnelteelt. De planten zijn na de oogst vernietigd. Teler krijgen maatregelen opgelegd, waaronder een verplichte teeltrotatie de komende jaren.

ToLCNDV is een gevreesd begomovirus, dat wordt overgedragen door de tabakswittevlieg (Bemisia tabaci). Deze vlieg komt reeds voor in Nederlandse kassen, blijkt uit een risico-inventarisatie door de NVWA uit 2018. Het virus is de laatste jaren vooral in Italië en Spanje een teeltprobleem geworden, maar duikt ook op buiten dat gebied.

Preventie ToLCNDv

Met nieuwe methoden voor vroege detectie, preventie en bestrijding kan de impact van gevreesde plantenvirussen als ToBRFV en ToLCNDV verminderd worden. Een EU-project genaamd Virtigation met WUR als een van de partners mikt daarop. In totaal is € 7 miljoen aan Europese onderzoeksgelden beschikbaar. Belangrijke oplossingen liggen in natuurlijke plantresistentie, preventie, vroegtijdige signalering, geïntegreerde gewasbescherming en combinaties daarvan.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin