Doorgaan naar artikel

Toezicht marges niet genoeg, actie voor prijsgarantie

Dat de Europese Commissie marges gaat bewaken in de ketens voor land- en tuinbouw is niet genoeg, vinden Brusselse boerenorganisaties. Ze eisen meer bescherming van een eerlijke prijs.

Landbouworganisaties ECVC en Fugea roepen dinsdag 26 maart op tot een nieuw boerenprotest in Brussel, het derde dit jaar. ECVC is de Europese landbouworganisatie gericht op kleine en middelgrote bedrijven. Fugea is een Waalse boerenorganisatie. De protesten zijn nu vooral gericht op eerlijke prijzen.

Stappen voor eerlijke prijs

De Europese Commissie heeft al stappen gezet voor een eerlijke prijs. Er komt een waarnemingscentrum voor productiekosten, voor marges in de keten en handelspraktijken. Dat lijkt vooral gericht op internationaal inkopen en bundeling van inkopen door supermarkten. De boerenorganisaties vinden dit nieuwe toezichtorgaan niet genoeg.

De boeren vragen om wettelijk vastgelegde minimumprijzen die altijd hoger zijn dan de productiekosten. Het gemeenschappelijk landbouwbeleid moet voldoende sterk zijn om eerlijke en stabiele prijzen te garanderen en speculatie te voorkomen, stellen zij.

Fugea is een boerenorganisatie voor duurzame bedrijven in Wallonië. De roep om regeldruk te verminderen klinkt ook bij deze doelgroep boeren, maar dan alleen bij maatregelen die niet op duurzaamheid gericht zijn, stelt Fugea.

Toezicht op inkoop nu onvoldoende

Het geplande Europese waarnemingscentrum is een groep deskundigen die regelmatig vergadert en waarvan verslagen openbaar worden. Het heeft een focus op internationale inkopen door supermarkten. Uit de ervaring van de nationale kartelautoriteiten is namelijk al duidelijk dat grensoverschrijdende onderzoeken lastig zijn bij internationale inkoop. Dat geldt ook voor het uitwisselen van informatie met andere handhavingsautoriteiten of het innen van boetes bij marktdeelnemers in een andere lidstaat.

De deskundigen zullen zich buigen over kosten en marges voor telers en boeren en tussenschakels. Ook moet het waarnemingscentrum goed kijken naar bestaande en opkomende handelspraktijken die telers kunnen schaden. Dat geldt dan ook voor contractuele regelingen die er bestaan of komen bij de afzet van tuinbouwproducten (en landbouwproducten).

Op dit moment werkt de Europese Commissie aan een evaluatie van de richtlijn oneerlijke handelspraktijken. Toch komt het nu al met nieuwe regels om grensoverschrijdende handhaving van oneerlijke handelspraktijken te vergemakkelijken.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin