Doorgaan naar artikel

‘Toewerken naar laatste zetsel’

Foto: Peter Visser premium

Foto: Peter Visser

Bij de paprikateelt van de Tuindershoek in IJsselmuiden wordt alweer gestuurd richting het laatste zetsel.

Paul Kaashoek, halverwege week 35: “Als we nog tien dagen verder zijn, gaat de kop eruit. Dus eind week 36. Dat is wel nodig, wil je er nog een laatste zetsel op krijgen.” Als de huidige weersomstandigheden zich voortzetten, lijkt dat heel makkelijk te moeten gaan lukken. “Maar bij een weersomslag kan het heel hard achteruit gaan, en kan het gewas ineens heel anders gaan staan. Zeker als je er zo weinig energie in stopt als we nu doen, vanwege de hoge gasprijzen.”

Minder CO2

“We zijn allemaal heel zuinig met energie.” Gelukkig werkt het weer goed mee. “Een mooi voorjaar, en een droge zomer waarin je minder snel kans hebt dat het te vochtig wordt in de kas.” De wkk draait alleen nog als de elektriciteitsmarkt gunstig is. De ene keer past dat moment beter bij de periode die ook het meest effectief is voor het CO2 doseren als de andere. “Maar we werken voor onze energie-positie. In het weekend, of tijdens sommige heel zonnige uren, benutten we biomassa, aangevuld met zuivere CO2.”

In verhouding tot de veel lagere CO2-doseringen die gehanteerd worden in vergelijking met vroeger, vallen de producties niet tegen.

Koelere nachten maken klimaat stuurbaar

Nu er naar de laatste zetting toe wordt gestuurd, wordt een voornacht van 17 graden Celsius aangehouden. Overdag staat 20,5 graden ingesteld. “Je realiseert daarmee een etmaaltemperatuur rond de 22 graden. Eerder met dat warmere weer ging dat dat eerder naar de 24 tot 25 graden.” De koele nachten maken het mogelijk het kasklimaat te realiseren dat gewenst is.

EC-verlaging

Tijdens die warmste periode is de EC tijdelijk verlaagd naar 1,8 EC. “Zodat het water makkelijker in de plant naar boven kon. Normaal zitten we op 2,4 EC, met 0,3 punt lichtverlaging.” Er wordt op het bedrijf regenwater gebruikt, in combinatie met osmose-water. “Dat laatste is de hoofdmoot de laatste maanden.” Met nauwelijks neerslag raakte het bassin leeg. “Het is alweer twee weken geleden dat wij hier een aardig buitje gehad hebben.”

Luis onder controle

Qua ziektes en plagen is het heel rustig. “Alleen tegen luis hebben we één keer moeten corrigeren, met Closer. Maar zoveel last als we aan het begin van het jaar hadden van luis, valt het nu juist mee.” Elke week wordt nog biologie uitgezet. Dat blijft zeker doorgaan tot het laatste zetsel eraan zit.

Voorzichtig met toppen

Het is nuttig om het gewas in de eindfase goed open te houden. “Maar we zijn een beetje voorzichtig om nu al kaal te gaan toppen. Want je kunt in september nog best scherp weer krijgen.”

Bekijk meer

Delen

Peter Visser
Peter Visser

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin