Doorgaan naar artikel

​‘Toenemende plaagdruk aan einde van teelt’

De laatste komkommers bij Groentekwekerij ’t Bleekerven in Asten-Heusden zijn begin november geruimd.

In een van de kassen werd de teelt al eerder rond week 43 beëindigd, omdat deze kas vervangen gaat worden door nieuwbouw. Tijn Aarts: “We hadden nog mooie prijzen op het einde. En vanwege mooie weersomstandigheden in september en oktober hielden we ook een goede kwaliteit. De productie werd op het eind natuurlijk wel lager, maar we mogen zeker niet klagen.”

De laatste weken is de etmaaltemperatuur wat verhoogd, om meer snelheid te maken en er nog zo veel mogelijk vruchten af te kunnen krijgen. Met overdag redelijke buitentemperaturen van 12 of 13 graden Celsius ging het schermdoek overdag ook nog vrij makkelijk open.

Omdat hij beschikbare wkk-warmte tijdens de laatste teeltdagen met name in een herfsttomatenteelt wilde stoppen, is de kastemperatuur bij de komkommers voor de laatste vruchten niet meer extra verhoogd. Ook omdat het effect van temperatuurverhoging dan niet groot meer is, en eventueel zelfs nadelig voor de kwaliteit zou kunnen worden.

Snelheid hard achteruit

Ondanks de bovengenoemde tevredenheid was de eerste keer ervaring met een herfstteelt komkommer toch wel even wennen voor Aarts, waar hij altijd gewend was om in september al volledig over te schakelen naar herfsttomaten. “Vanaf half of eind september gaan het buitenlicht en de snelheid in het gewas wel hard achteruit. Daar zit je tegenaan te hikken. En tegen het eind stop je met het uitzetten van biologie, omdat dit niet meer loont. Je ziet de spint- en luisdruk dan wel weer omhoog gaan.”

Plaagdruk rupsen liep uit de hand

Omdat deze plagen geen probleem vormen voor de omliggende kassen met herfsttrostomaten, heeft hij niet meer ingegrepen. Tijdens de teeltwisseling wordt de overgebleven populatie wel afgedood. “Wel hebben we richting het einde van de komkommerteelt nog een keer tegen rupsen gespoten, omdat die plaag uit de hand liep en we kwaliteitsproblemen wilden voorkomen.” Daarnaast wilde hij voorkomen dat rupsen ook in de naastgelegen herfsttomaten terecht zouden komen, waar deze plaag ook schade kan veroorzaken.

Schoonmaak teeltwisseling

In de voorbije eerste fase van de teeltwisseling is alle gewas en substraat al uitgeruimd. Direct daarna is begonnen met poetsen, onder andere van de gewasdraden, waardoor alle organisch materiaal op de grond kwam te liggen. Gevolgd door het bij elkaar vegen en uitruimen daarvan.

Nogal nat geweest

“Dus nu kan de loonwerker beginnen met het dek schoon spuiten. Daarna gaan we zelf de teeltgoten wassen, evenals de omhoog gehaalde buisrail.” Als het loopfolie de kas uit is, laat hij de grond eerst even drogen. “Want het is nogal nat geweest hier. Het grondwater staat hoog.” Hij hoopt voor de kerst alles klaar te hebben liggen, zodat hij half januari weer komkommers kan planten.

Gescheurde trostomaten

In de huidige vijf-trossen-teelt herfsttomaten is net begonnen met de oogst van de eerste tros. “Eigenlijk net een weekje te laat. Want de tomaten waren al groot en zwaar geworden. Door ze iets te laat te oogsten, werden ze nog rijper, waardoor ze sneller scheuren. Onder andere trossen die bovenuit de doos steken, zijn dan erg gevoelig voor scheuren. Maar ook aan het pad zag je al gescheurde vruchten.”

Februari weer komkommers

Voor de kerst zal de tweede tros eraf zijn en al een deel van de derde tros. Na nieuwjaar hangen er dan nog ongeveer twee trossen die er af zullen zijn bij het einde van de teelt rond de tweede week van februari. Rond 20-25 januari moeten de trossen weg zijn, want dan moet de teeltwisseling plaatsvinden om in de tweede week van februari weer komkommers in deze afdelingen te kunnen planten.

Trosbeugelen

Vanaf de tweede tros worden alle trosstelen gebeugeld, omdat die sneller kunnen knikken. “Je ziet dat de trosstelen gerekter en dunner worden naar boven toe.” Dit heeft te maken met het weer en de temperatuur. De bij de plantenkweker aangelegde onderste tros is zo kort geschakeld, dat daar beugelen niet nodig is. “Die heeft het echte warme weer nog meegemaakt.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Thijs Aarts
Tijn Aarts

Komkommerteler Asten-Heusden

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin