Doorgaan naar artikel

Toelating Tracer uitgebreid

Image

Het College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden heeft de toelating van het middel Tracer uitgebreid naar diverse fruit- en groentegewassen. Met name in de strijd tegen de suzuki-fruitvlieg is dit een van de schaarse middelen.

Tracer had al een brede toelating in glasgroenten en vollegrondsteelten van kool, prei en uien. Lang was het onzeker of Tracer een reguliere toelating zou krijgen. Door het opnemen van zware risicobeperkende maatregelen om spuitdrift te beperken is een reguliere toelating mogelijk. Zorgpunt is wel de toepasbaarheid hiervan. Meerdere percelen en spuitapparatuur voldoen nu niet aan de gestelde eisen.

Door de etiketuitbreiding is Tracer straks ook inzetbaar in de onbedekte teelt van aardbei, braam, framboos en ook van sla, andijvie, rucola, tuinkers, veldsla, courgette, augurk, vruchtgroenten van Cucurbitaceae met niet-eetbare schil, kruidenteelt vers of gedroogd, in de teelt van bessen (met uitzondering van moerbei, kiwibes en vlierbes), spinazie-achtigen en witlof (trekteelt), en in de bedekte teelt van boon met peul.

Dit is voor genoemde kleine teelten een welkome aanvulling voor de bestrijding van divers insecten, zoals rups en trips. Met dit besluit komt er voor het eerst een toelating beschikbaar voor de bestrijding van de suzuki-fruitvlieg in de fruitteelt.

De uitbreiding is er gekomen op verzoek van de Nederlandse Fruittelersorganisatie, LTO Nederland en toelatinghouder Dow Agroscience. Het  Fonds Kleine Toepassingenheeft de Ctgb-beoordeling en de residuonderzoeken gefinancierd. Het toelatingsdossier is compleet gemaakt door intensieve samenwerking met België, Engeland, Duitsland en Frankrijk.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin