Doorgaan naar artikel

‘Toch nog drie uurtjes belicht’

Image premium

Er staat een groeikrachtig en mooi generatief gewas Komeett op twee tuinen bij CombiVliet in Middenmeer.

De plantbelasting ligt boven de 140 vruchten per vierkante meter. Peter Vogel begin week 19: “We gaan bijna beginnen om van de laatste stengel oogsten.” Het gemiddeld vruchtgewicht schommelt rond de 150 gram. “Ik vind dat het gewicht soms net iets te makkelijk onder die 150 gram door schuift.”

Lang doorbelicht

Met al drie weken op rij lichtsommen van ruim boven de 12.000 Joules heeft de teler over het zonlicht niet te klagen. “Toch hebben we tot eind week 18 nog drie uurtjes per nacht belicht, om niet te veel te hoeven stoken tijdens de toen nog koude nachten, en om de planten goed aan de gang te houden.”

Dit lang doorbelichten, om te zorgen dat het gewas niet te vegetatief zou worden, vraagt nu wel extra oplettendheid. “Nu moet je oppassen en voorkomen dat die groei niet te ver door gaat lopen met het mooie weer.”

Luchten

De luchting in de voornacht staat ingesteld op 16,2 graden Celsius. Vanaf middernacht klimt die omhoog richting 19 graden. Na een uurtje op die temperatuur gaat hij met zonop zakken naar 17,5 graden Celsius. Op straling mag daar iets van af.

Vanaf 9.00 uur gaat de temperatuur weer omhoog naar de middagtemperatuur van 20 graden (met een lichtverhoging). Hij realiseert daarmee een temperatuur van 24 graden op de dag.

Met watergeven druppelt hij rond de 2,9 EC mee. “We doen niet aan een stralingsverlaging. Ons grote systeem is zo traag, dat het te lang duurt voor je daar effect van zou hebben.”

‘Biologie komt naar je toe’

Met plagen is het heel rustig. “Het lijkt erop dat de Macrolophussen het goed onder controle kunnen houden. Met het mooie weer ze je de biologie steeds meer naar je toe komen.”

Ook ziektes vormen geen probleem. Met de Botrytis-druk is het heel rustig, ondanks de bladrandjes die eerder ontstonden.

Bekijk meer

Delen

Image
Peter Vogel

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin