ToBRFV-matten en folie naar Middenmeer

22-10-2020 | Laatste update op 18-08 | |
Archiefbeeld van Renewi-verwerking steenwolmatten. Foto: Renewi.
Archiefbeeld van Renewi-verwerking steenwolmatten. Foto: Renewi.

Afvalverwerker Renewi uit Wateringen wil met grondafdekking ToBRFV-besmette steenwolmatten en loopfolie in de gemeente Wieringermeer storten.

Afvalzorg Deponie heeft hiervoor een vergunning aangevraagd. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft een ontheffing gegeven. Volgens de vergunningen gaat het om 675 ton steenwolmatten en 75 ton loopfolies, afkomstig van Renewi te Wateringen.

Recycling niet mogelijk

Een woordvoerder van Afvalzorg Deponie zegt dat recycling niet mogelijk is op dit moment, waardoor gekozen wordt voor stort. “Het gaat hier om een reststroom van de substraatmatten uit de tuinbouw. Normaal gesproken wordt deze afvalstroom gerecycled. Door de huidige markt is hier echter geen afzetmogelijkheid voor.” De ontheffing geldt tot 1 november.

Lees verder onder de foto

Archiefbeeld van Renewi-verwerking steenwolmatten. - Foto: Renewi.

Archiefbeeld van Renewi-verwerking steenwolmatten. – Foto: Renewi.

Matten afgedekt met grondachtig materiaal

De locatie Wieringermeer is gekozen omdat de locatie Nauerna nagenoeg vol is, stelt de woordvoerder van Afvalzorg. Over de veiligheid van stort van dit materiaal stelt Afvalzorg strenge eisen. “Mocht deze afvalstroom gestort moeten worden, dan zijn de matten tijdens het transport afgedekt. Na het storten worden de matten afgedekt met grondachtig materiaal. De stortlocatie is ingericht volgens strenge (milieu)eisen waaronder bodembeschermende maatregelen. Het afvalwater wordt opgevangen en gereinigd in onze waterzuiveringsinstallatie.”

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer