Doorgaan naar artikel

ToBRFV duikt op in nieuwe teeltgebieden

Tomaten. - Foto: Ton van der Scheer

Tomaten. - Foto: Ton van der Scheer

In Zuid-Frankrijk, Portugal, Syrië en China is ToBRFV vastgesteld. Verschillende landen melden de besmettingen niet.

Voor de Franse autoriteiten betekent de nieuwe besmetting met het tomatenvirus in de regio Nouvelle-Aquitaine in juli dat het niet langer de status ‘uitgeroeid’ kan hanteren. Die status had het land in juni, nadat in Bretagne een besmetting succesvol was bestreden zonder verdere verspreiding. Dat meldt het plantgezondheidsplatform EPPO.

Zaadroutes opgerold

In Portugal zijn via zaadcontroles twee besmettingsroutes gevonden met zaad uit China en Israël. Beide partijen zaad en gekweekte planten zijn vernietigd, maar nog niet alle planten zijn getraceerd uit deze zaadpartijen.

De melding van de ToBRFV-vondst op tomatenplanten in de Chinese provincie Yunnan is al van 2020, maar door een wetenschappelijke publicatie nu bij het plantgezondheidsplatform EPPO geregistreerd. De Europese Commissie legt in haar fytosanitaire aanpak van ToBRFV sterk de nadruk op zaadcontroles uit China, omdat daar relatief veel besmet zaad vandaan komt.

Meldingen buiten EPPO-lidmaatschap

Ook de wetenschappelijke vaststelling van een ToBRFV-besmetting in Syrië volgt op oudere meldingen van symptomen van ToBRFV uit 2017. Zowel China als Syrië is geen lid van EPPO, waardoor meldingen later via andere routes worden geregistreerd.

Lees ook: Nieuwe regels ToBRFV-bestrijding

Beheer
WP Admin