TNO-advies bevingsrisico aardwarmte geeft doorslag

01-07 | |
Aardwarmteputten Pijnacker kunnen door met deels productiebeperking. Foto: Misset
Aardwarmteputten Pijnacker kunnen door met deels productiebeperking. Foto: Misset

TNO adviseert dat twee aardwarmteputten in Pijnacker-Nootdorp geen verhoogd bevingsrisico betekent, waardoor winningsplannen zijn goedgekeurd.

De minister van Economische Zaken heeft de winningsplannen van Ammerlaan en Duijvestijn goedgekeurd. Voor het eerste plan zijn productiebeperkingen opgenomen om de bevingsrisico in een lage categorie te houden. Beide moeten een seismologisch protocol opstellen, maar hoeven geen extra meetinstrumenten op de locatie te plaatsen.

Veel aandacht seismische risico‘s

Op het concept-besluit voor het winningsplan kwamen diverse zienswijzes binnen waarop werd ingegaan op risico’s van bevingen. Onder meer de gemeente Pijnacker-Nootdorp vroeg naar de cumulatieve risico’s voor bevingen. Daarop is een aanvullend advies gevraagd aan TNO. Dat bureau concludeert dat wat betreft het cumulatieve seismisch risico van de winning van warmte beide systemen opgeteld (Pijnacker-Nootdorp IV van Ammerlaan en Pijnacker-Nootdorp V van Duijvestijn) geen indicatie lijkt te geven van een verhoging van seismiciteit.

Voor de bron van Ammerlaan geldt wel dat extra beperkende voorwaarden zijn opgenomen voor injectiedruk, temperatuur en debiet. Ammerlaan heeft na problemen in 2018 een nieuwe aardwarmteboring uitgevoerd, maar stapte al in 2010 in aardwarmte. De oude productie- en injectieputten worden momenteel niet meer gebruikt. Duijvestijn Energie B.V. wint sinds 2012 aardwarmte bij Pijnacker.

Goedgekeurd winningsplan

Door de huidige Mijnbouwwet moeten vergunningshouders om aardwarmte te mogen winnen alsnog een goedgekeurd winningsplan hebben. Recent keurde het ministerie het winningsplan voor CLG in Horst aan de Maas af door bevingsrisico’s. Dat betekent het einde voor de aardwarmteput.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer