Doorgaan naar artikel

Tijdelijke vrijstelling Tracer tegen koolvlieg in Chinese kool

Chinese koolvlieg - Foto: Stan Verstegen

Chinese koolvlieg - Foto: Stan Verstegen

Telers van Chinese kool beschikken tot 3 oktober over Tracer om koolvlieg in de teelt te bestrijden.

Het betreft een tijdelijke vrijstelling van het herbicide (van 120 dagen) die vanaf begin juli is ingegaan. “Deze tijdelijke vrijstelling voor de teelttoepassing van Tracer is een goed voorbeeld van waartoe een door telers zelf genomen initiatief kan leiden”, vertelt adviseur Ronald Hendriksen van toeleverancier Agrifirm. Op een gewasbijeenkomst werd het plan opgevat om contact te zoeken met Hans de Keijzer, Coördinator Effectief Middelen Pakket (CEMP) voor de sector vollegrondsgroenten, om een oplossing te zoeken na het wegvallen van Spruzit in Chinese kool. De sector stond daardoor sinds dit voorjaar met lege handen in de aanpak van koolvlieg in de teelt.

Tijdelijke vrijstelling

Tracer was in Nederland in Chinese kool al wel toegestaan, maar uitsluitend als traybehandeling. In België was Tracer al wel in de teelt beschikbaar. Hendriksen: “We hebben de NVWA en het Ctgb duidelijk gemaakt dat er een vergelijkbare behandelingsmogelijkheid voor onze telers zou moeten komen. Dat heeft geleid tot de tijdelijke vrijstelling tot en met 2 oktober voor Tracer in de teelt.”

Het etiket schrijft voor dat het middel twee keer in 12 maanden mag worden ingezet tot het begin van kropvorming. De dosering is maximaal 0,2 liter per hectare, in niet-grondwaterbeschermingsgebieden en met gebruikmaking van een overkapte beddenspuit om drift naar open water te voorkomen.

Beheer
WP Admin