Doorgaan naar artikel

Tijdelijk hogere aftrek investeringen

Bedrijven kunnen in 2013 direct 50 procent van hun investering afschrijven. Normaal is dat maximaal 20 procent, aldus staatssecretaris Frans Weekers van Financiën.

Het kabinet wil zo een flinke eenmalige impuls geven op bedrijfsinvesteringen. Weekers maakte dat voor dit weekeinde bekend.

Door de maatregel betalen bedrijven feitelijk later hun belastingen. Het doel van de hogere afschrijving is om bedrijven tijdelijk meer financiële armslag te geven voor het doen investeringen en daarmee een bijdrage te leveren aan de binnenlandse economische groei. Dat voordeel bedraagt € 630 miljoen in 2013 en € 165 miljoen in 2014. De regeling is onderdeel van het pakket aan maatregelen dat binnenkort door het kabinet aan de Tweede Kamer wordt gestuurd. Het ministerie was maandag niet bereikbaar voor toelichting op bijvoorbeeld het type investering waarvoor de extra aftrek geldt. LTO Noord Glaskracht kent de maatregel niet, maar verwacht later te kunnen reageren.

 

exportondersteuning

Daarnaast gaat Weekers samen met banken en institutionele beleggers onderzoeken hoe de Nederlandse export een extra steuntje in de rug kan worden gegeven. Veel grotere en kleinere Nederlandse bedrijven zijn als producent of toeleverancier betrokken bij producten die worden geëxporteerd. Doordat banken echter hun balansen opschonen, wordt het voor hen lastiger om tegen scherpe tarieven kapitaal beschikbaar te hebben voor de financiering van middel- en langetermijn exporttransacties. Om de exportgoederen tegen concurrerende financieringsvoorwaarden te kunnen blijven aanbieden, wil Weekers samen met banken en institutionele beleggers onderzoeken hoe de bestaande kredietgaranties zo innovatief en slim mogelijk kunnen worden ingezet om exportfinancieringen te verkrijgen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin