Doorgaan naar artikel

‘Tijd voor klussen en onderhoud’

Ontsmetting met schuimlans. - Foto: Harry Stijger premium

Ontsmetting met schuimlans. - Foto: Harry Stijger

“Door een lange periode van bijna 4 maanden waarin we geen teelt hebben staan, hebben we nu ruim de tijd voor de klussen die altijd blijven liggen. De bedrijfsschuur hebben we opgeruimd en opnieuw ingericht voor het sorteerwerk”, zegt Bert Doelman in De Lier.

Voordat de nieuwe teeltmaterialen in de kas zijn gebracht, is de lege kas eerst gedesinfecteerd. De courgetteteler heeft met een schuimlans zowel het volveldse loopfolie op de grond als de kasopstanden tot 2 meter hoogte ingespoten met het desinfecteermiddel Menno Florades tegen bacteriën, schimmels, virussen en viroïden.

Met de vorstweek in december was het in de kas ook paar dagen onder 0. De teler: “We hebben de ketel toen niet aangezet, maar wel de pompen laten draaien om het water in het systeem te laten stromen. Die vrieskou is goed tegen de eventueel overgebleven insecten, die dan ook gedood zijn.”

Het vier jaar oude loopfolie was erg versleten en aan vernieuwing toe

Klaarmaken voor nieuwe teelt

Voor de nieuwe teelt zijn de stekers van de druppelaars een paar nachten in een verdunde (10%) oplossing van salpeterzuur gelegd, zodat het vuil van de oude teelt eraf is.

Na het desinfecteren met de schuimlans zijn er nieuwe stroken van 1,40 m breed loopfolie onder de buizen aangelegd. “Het vier jaar oude loopfolie was erg versleten en aan vernieuwing toe.”

In week 6 heeft hij de steenwolmatten in de kas gelegd en de steker neergezet. Het voldruppelen van de mat met een 3 EC oplossing gebeurt een paar dagen voor het planten.

Plantschema

Op 1 maart wordt de eerste hectare met de gele courgette van het ras Golden Glory geplant. Dat wordt een 24 dagen jonge plant, die begin februari is gezaaid. Deze teelt komt rond 1 april in productie. “Op een gegeven moment moeten we toch een plantdatum plannen. Hoewel de gasprijs gezakt is, liggen de prijzen in het tweede kwartaal op 58 cent. Met de energiebelasting en ODE-opslag is dat al gauw 70 cent. Dat is wel 2 keer zo duur als twee jaar geleden.”

Op de rollerbanen kunnen we 30 bakken met courgettes klaarzetten voor het sorteren. Iedere volle bak weegt toch zo’n 20 kilo

Op 15 maart wordt nog eens 4.000 m2 geplant, maar dan met de groene courgette van het ras Bengal. De eerste oogst van groene courgettes verwacht de teler rond 15 april. Eind april wordt de laatste 6.000 m2 geplant met Golden Glory. Doelman: “Dit is eigenlijk een zomerteelt, die eind mei in productie komt.”

Nieuwe inpaktafels met rollerbanen

De bedrijfsschuur is opnieuw ingericht voor het sorteren van de courgettes. De teler heeft nieuwe inpaktafels met rollerbanen aangeschaft en geplaatst. “Op de rollerbanen kunnen we 30 bakken met courgettes klaarzetten voor het sorteren. Iedere volle bak weegt toch zo’n 20 kilo, wat niet iedereen makkelijk kan optillen vanaf een oogstkar.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Delen

Image
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin