Doorgaan naar artikel

Tien uitgelote aspirant-wiettelers nu gescreend

In opdracht van het ministerie van VWS zijn tien aspirant-telers aangewezen voor het wietexperiment.

Donderdag 3 december heeft de notaris tien aspirant-wiettelers getrokken tijdens een loting in opdracht van het ministerie van VWS. Zij mogen mogelijk leveren in het Experiment gesloten coffeeshopketen (wietexperiment). Naast deze tien is een wachtlijst van aspirant-telers aangelegd voor als bedrijven alsnog afvallen. De tien aangewezen telers worden nu eerst gescreend via een Bibob-onderzoek. Daarmee wil het ministerie misbruik door criminelen voorkomen. In februari kunnen de telers daarmee formeel worden aangewezen en bekendgemaakt.

96 aanvragen afgewezen

Deze week werd bekend dat 96 aanvragen zijn afgewezen. Dat zijn onder meer aanvragen waarbij de gemeente een negatief advies gaf. Negen aanvragen uit Westland hadden ook zo’n negatief advies en zullen afvallen.

Een van de plannen die is afgewezen, is het plan van Project C in Etten-Leur. De plannenmakers hadden een koopoptie op de kassen van een bramenkwekerij om daar met een investeerder een modern centrum neer te zetten voor teelt en verwerking van cannabis. In de Volkskrant zegt een van de initiatiefnemers dat ze de afwijzing zullen aanvechten. Bedrijven die open over de planlocatie communiceerden, lijken door publieke weerstand eerder een negatief advies te hebben ontvangen.

Niet beste plannen

Tegen de procedure van loting was vooraf ook bezwaar geuit door burgemeester Paul Depla van Breda. Hij vreest dat niet de beste plannen worden uitgekozen als door toeval uit 39 plannen wordt geloot. Die procedure is dus wel gevolgd.

Na aanwijzing van de telers start de voorbereidingstijd van mogelijk zes maanden, al hangt dat af van de lokale omstandigheden. Voor de vestiging van de teeltbedrijven zijn mogelijk ook nog lokale procedures nodig.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin