The Things Network krijgt heel Flevoland online

11-01-2016 | |
Sensoren te velde kunnen via en LoRaWAN heel makkelijk online data naar 'hun' tuinder verzenden.
Sensoren te velde kunnen via en LoRaWAN heel makkelijk online data naar 'hun' tuinder verzenden.

Na de steden Amsterdam en Groningen wordt Flevoland de eerste provincie met een zogenaamd LoRaWAN. Dit is een draadloos netwerk waarmee dingen (koelkasten, windmolens, sensoren bij planten of in de bodem) het internet op kunnen.

De afkorting staat voor Long Range Wide Area Network. Een van de voordelen van dit type netwerk is dat kleine data pakketjes verzonden worden met tussenpauzes, waardoor het weinig energie kost voor bijvoorbeeld sensoren en de batterijen naar verwachting wel enkele jaren mee kunnen gaan. Plant- of bodemsensoren kunnen zo voortdurend meetgegevens versturen, zodat een tuinder met wijd uiteenliggende percelen toch makkelijk een overzicht heeft van de behoeften van zijn gewassen. Voor apparaten die online gegevens doorgeven is de term The Internet of Things gemunt.

Gratis open netwerk

Het Flevolandse initiatief wordt gerealiseerd door The Things Network Flevoland (TTN Flevoland) gaat met steun van De Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland en de gemeente Almere zo’n gratis, open en provincie breed draadloos netwerk opzetten, dat het ‘internet der dingen’ mogelijk zal maken in de provincie Flevoland.

Cross-over ICT en Agro

De Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland gaat samen met een groep instellingen en bedrijven aan de slag om agrarische toepassingen te onderzoeken en te ontwikkelen op het LoraWAN netwerk. De Christelijke Agrarische Hogeschool Vilentum, het Aerespraktijkcentrum te Dronten, Solcon en een zelfstandige software architect zijn aangesloten bij de werkgroep.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer