Doorgaan naar artikel

The Ketchup Club: gezonde keten én producten

The Ketchup Club levert circa 25.000 flesjes per week aan Albert Heijn. De sauzen bevatten geen geraffineerde suiker en de Keniaanse telers krijgen eerlijke prijzen.

Anne Janssens en Birte Ketting startte in 2016 met The Ketchup Club. Dit bedrijf werkt aan een gezonde, inclusieve en toekomstbestendige voedselketen die de natuur beschermt én bijdraagt aan een veerkrachtige lokale economie.

Janssens werkte in het verleden bij DSM en deed onderzoek naar de oorzaak van voedselverspilling in ontwikkelingslanden. “Bijna de helft van de wereldbevolking in ontwikkelingslanden leeft in rurale gebieden en moet rondkomen van de landbouw. Ongeveer de helft van alle groenten en fruit die worden verbouwd, wordt niet verkocht. Het is echt zonde dat deze prachtige producten worden verspild”, legt ze uit.

Houdbaarheid verlengen

Ze verbleef een maand bij een teler in Kenia om mee te denken om verspilling tegen te gaan. In het land werd ongeveer 40% van de tomaten weggegooid. Daar kwam Janssens op het idee om ze te drogen. “Daarmee kunnen we de houdbaarheid met 1,5 jaar verlengen en ontstaat een ideale basis voor producten zoals tapenades, soepen en ketchup.”

Na een succesvolle ‘proof of concept’ en crowdfuncing is The Ketchup Club van start gegaan. Inmiddels is de keten helemaal opnieuw ingericht. “We werken samen met 111 kleinschalige boeren waarvan het grootste deel in een coöperatie is verenigd. In plaats van twee maal per jaar oogsten ze nu het hele jaar door vrijwel iedere week.”

Lokale telers helpen

The Ketchup Club heeft de telersonder meer geholpen in de vorm van trainingen en voorfinanciering van de landbouwmiddelen. “De opbrengst per plant is bijna drie keer zo hoog geworden. Dat komt mede door de regeneratieve landbouw, waardoor de grond heel voedingsrijk is.”

Lees het hele interview met Anne Janssens over The Ketckup Club op FoodAgribusiness.nl

Share this

Wendy Noordzij
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin