Doorgaan naar artikel

The Greenery: weer EU-steun om grote uitdagingen

The Greenery EU-steun

The Greenery wil de subsidie vanuit de SIG&F-regeling gebruiken om de producentenorganisatie en haar leden te versterken om zo kansen te benutten op gebied van onder meer duurzaamheid, energiebesparing en robotisering. Foto: Octinion

Uitdagingen als kostenstijgingen zijn zo groot dat investeringen nodig zijn. The Greenery keert daarom terug naar het Europese steunprogramma voor investeringen (SIG&F).

The Greenery heeft opnieuw de erkenning gekregen als producentenorganisatie en kan weer EU-steun ontvangen via het programma SIG&F (voorheen GMO). Dat laat de organisatie weten. In 2017 koos de organisatie ervoor deze steun niet meer te ontvangen. Investeringen moesten ook zonder steun doorgang kunnen vinden, stelde de organisatie destijds. Ook waren de risico’s aan de (destijds GMO) regeling te hoog. Dat jaar (2017) moest de afzetorganisatie steun terugbetalen.

De uitdagingen richting de toekomst zijn groot en vragen om de nodige investeringen

De nieuwe regeling SIG&F heeft wèl het vertrouwen van de afzetorganisatie en telers. Tegelijk is de noodzaak groter voor de investeringssteun. “De uitdagingen richting de toekomst zijn groot en vragen om de nodige investeringen. Dit in een tijd waarin de kosten voor grondstoffen, energie en personeel steeds verder toenemen. The Greenery wil de subsidie vanuit de SIG&F-regeling gebruiken om de producentenorganisatie en haar leden te versterken om zo kansen te benutten op gebied van duurzaamheid, energiebesparing, robotisering, marktontwikkeling, schaalvergroting, rasontwikkeling en gewasbescherming.”

De afzetorganisatie heeft in oktober een Operationeel Plan ingediend. Daar hoopt de afzetorganisatie in januari goedkeuring voor te krijgen.

Grootontvanger in 2011

The Greenery was ooit grootontvanger van de voorganger van deze investeringsregeling (GMO). In 2011 ontving het € 31 miljoen. Dat liep in 2015 terug naar € 8 miljoen. Dat jaar nam de afzetorganisatie een tweejarige pauze en stopte in 2017 met de regeling. Door doorlopende projecten ontving (toen benaamd) Coforta in 2018 nog € 2,6 miljoen.

De afzetorganisatie kan steun aanvragen die in hoogte bepaald wordt door de telersomzet. Met circa 200 aangesloten leden is dat plafond voor steun de laatste jaren wel verlaagd.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin