Doorgaan naar artikel

The Greenery: vast volume import-glasgroente veilen

Tomatenkassen in Spanje. - Foto: Groenten&Fruit

Tomatenkassen in Spanje. - Foto: Groenten&Fruit

De veilklok van The Greenery groeit met met behoorlijk vaste volumes Spaanse glasgroente en niet per se PlanetProof.

Maandag 24 oktober (week 43) had The Greenery de eerste veildag. De opbrengst van Spaanse paprika, aubergine, komkommer en courgette kwam op de veilklok in de buurt van de gangbare dagprijzen voor deze producten. Per sortering paprika (315 dozen) en komkommer (540 dozen) is het volume vast, stelt de afzetorganisatie. Ook bij paprika heeft The Greenery maandag per kleur rood en geel een gelijk volume van 330 dozen geveild.

The Greenery spreekt van een vast volume om continuïteit aan kopers te bieden. Dat betekent overigens niet dat elke dag komende periode exact hetzelfde aanbod voor de klok staat, laat een woordvoerder weten. “Iedereen weet dat in de groenten en fruit je dat niet met een schaartje kunt knippen.”

Importvolume niet PlanetProof

Het importvolume voor de klok heeft niet allemaal het keurmerk On the Way to PlanetProof, stelt de The Greenery-woordvoerder. “Bij ons heeft bijna elke teler die aan retail levert het keurmerk, maar op de vrije markt wordt er niet altijd om gevraagd en hoeft een teler dus ook niet aan die eis te voldoen. Dat geldt ook voor deze stroom importproducten.”

The Greenery wil de importproducten ook via de webshop aanbieden aan de markt, maar door een technische storing is dat niet mogelijk. “Het systeem heeft nu geen inzicht in de voorraadpositie, maar als dat is opgelost, wordt dit ook zeker aangeboden in de webshop.”

ZON: wegvallen belichte teelt tomaat invullen

Bij ZON is de importveiling met Spaanse aubergine al begonnen in week 41. Deze week komt daar courgette bij. Daar wordt van week tot week afgestemd met leveranciers wat er voor de klok komt, laat de veiling weten. Zo komen nieuwe leveranciers van tomaat uit Turkije en Sicilië.

ZON verwacht dat het volume tomaat dit winterseizoen niet toeneemt. Het volume importproduct kan het weggevallen product uit de belichte teelt in Nederland hooguit vervangen. Bij andere producten als paprika voorziet ZON wel groei bij de importstroom.

Beheer
WP Admin