Doorgaan naar artikel

The Greenery neemt opnieuw belang in Britse markt

Foto: Joost Stallen

Foto: Joost Stallen

The Greenery heeft aandelen gekocht in het Britse teeltbedrijf APS, waar het eerder een Brits tomatenbedrijf aan verkocht.

Dat blijkt bij de bekendmaking van de jaarcijfers van de afzetorganisatie. Na de verkoop van Northbank Growers door The Greenery aan APS in 2016 is dat contact tussen beide bedrijven blijven bestaan en er is nu een minderheidsaandeel uit voortgekomen, stelt The Greenery. Dat moet leiden tot het leveren in nieuwe afzetkanalen voor vruchtgroente op de Britse markt. APS is al marktleider op de Britse markt voor tomaten.

De deelname heeft niet te maken met een voorbereiding op een eventuele brexit, stelt de woordvoerder desgevraagd. Het Verenigd Koninkrijk is goed voor circa 4% van de omzet en dat aandeel moet stijgen. Hoeveel The Greenery heeft geïnvesteerd in APS is niet bekendgemaakt.

Winst gestegen

The Greenery heeft zijn winst afgelopen jaar verder weten op te voeren bij een nagenoeg stabiele omzet van ruim € 1 miljard. Het bedrijf profiteerde vooral van een eenmalige belastingmeevaller.

Onder de streep resteerde een bedrag van € 12,5 miljoen, tegenover € 9 miljoen in 2016. Opnieuw heeft de afzetorganisatie leden verloren, maar ook nieuwe leden aangetrokken. Netto leidde dat tot een lichte krimp maar ook tot een lichte groei van het areaal.

De bedrijfskosten en het resultaat deelnemingen bleven vrijwel stabiel ten opzichte van 2016, zo schrijft het concern. Het lagere bedrijfsresultaat (veroorzaakt door de lagere bruto bijdrage en hogere afschrijvingen) is gecompenseerd door een eenmalige vennootschapsbelastingbate. Het eigen vermogen is verder versterkt tot € 106,2 miljoen ten opzichte van € 95,1 miljoen in 2016.

Moeizaam jaar

Volgens The Greenery was het begin van het jaar moeizaam door slecht weer in Zuid-Europa, wat zorgde voor een mindere aanvoer van groente en fruit uit die regio. Daardoor kwamen de marges onder druk te staan. Verder investeerde het bedrijf volop in klantenprogramma‘s, de nieuwbouw van distributiecentra en IT-infrastructuur.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin