Doorgaan naar artikel

The Greenery haalt Friese broccoli in ‘krimpmarkt’

The Greenery Growers neemt 100 hectare broccoli af van de Friese teler Holwerda in Lioessens.

Daarmee vult de afzetorganisatie haar productbehoefte aan voor retailers en online aanbieders van groenten. Of de intensieve samenwerking het gevolg is van het vertrek van Noord-Hollandse lidtelers dit jaar is niet duidelijk. Broccoliteler Jan Jippe Holwerda heeft goede verwachtingen van het brocoliseizoen. “Goede kwaliteit, dalende productie in Nederland, Polen en Duitsland en een groei in supermarktscandata bevestigen dit signaal.”

Het teeltbedrijf is gespecialiseerd in het telen, koelen, schonen, sorteren en verpakken van broccoli. Er is recent geïnvesteerd in een nieuwe inpaklijn, sorteerlijn en koelcel. Twee zelf gebouwde oogstwagens verzorgen de oogst.

Vorig jaar startten de gesprekken met The Greenery Growers. In 2021 verkocht het teeltbedrijf haar teeltlocatie in Tsjechië om zich te richten op teelt in Nederland. Zo leverde het bedrijf recent input aan een machinefabrikant in de Verenigde Staten voor de ontwikkeling van een oogstrobot. Jan Jippe Holwerda: “Onze bijdrage was input leveren voor het Europese model dat ze gaan ontwikkelen. Het principe van de machine werkt prima, maar de robot moet nu verder afgewerkt worden op detailniveau. Dit is het moeilijkste traject. De inzetbaarheid hier op het bedrijf, hangt af van de ontwikkelingssnelheid van de Amerikanen. Het liefst zo snel mogelijk.”

Ontwikkeling consumptie

Het gemiddelde volume broccoli dat huishoudens eten per jaar stijgt licht. Wat het effect van corona is, wordt daarbij niet duidelijk. De groente wordt door 69,7% van de consumenten gekocht. Dat is stabiel, stelt The Greenery Growers.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin