The Greenery: goede consumptiecijfers peren 2021

24-09-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Foto: Misset
Foto: Misset

Consumptiecijfers peren ontwikkelen zich gunstig. Primeurprijzen conference in de winkels liggen nu rond € 2, maar Albert Heijn stunt met € 1,19.

In de eerste helft van 2021 steeg de afzet van peren met 17% in de Nederlandse supermarkten, signaleert The Greenery. Dat blijkt uit verkoopgegevens van IRI. “Daarmee zetten de goede cijfers door, daar waar we vorig jaar zagen dat de penetratie, besteding per jaar, volume per jaar en frequentie ook al toenamen”, stelt Ton van Wiggen, verkoper The Greenery Growers.

Kopersgroep verbreedt wat

Andere verkoopcijers van onderzoeksbureau GfK laten nog een ander beeld zien. Hoewel peren van oudsher een wat oudere doelgroep hebben, verjongt de kopersgroep en blijven ze zeer populair onder huishoudens met kinderen (GFK).

De tendensen staan wel onder invloed van coronamaatregelen en stevige prijsverschillen tussen de afgelopen perenjaren. Vergelijking van cijfers zijn daarmee lastiger te trekken, maar de groei geeft vertrouwen voor dit komende afzetjaar met kleine Europese voorraden. Van Wiggen: “Het afzetseizoen voor de peren ziet er dus prima uit. Europees is er wel behoorlijk minder volume beschikbaar. In combinatie met de extreem gestegen containerprijzen verwacht ik dat de prijzen hierdoor dit seizoen hoger zullen zijn.”

Plus: € 1,99 voor kilo is nergens goedkoper

Nu de pluk voor veel bedrijven op het einde loopt, komen supermarkten op dreef. Zo is Albert Heijn komende week flink actief met Nederlandse elstar en conference. Beide worden voor € 1,19 per kilo aangeboden, als aftrap van het Nederlandse seizoen. Plus heeft deze week conference voor € 1,99 en claimt daarmee dat dit de laagste prijzen in Nederland zijn voor de losse vruchten. Die claim geldt niet voor acties bij concurrenten.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer