Doorgaan naar artikel

‘Tewerkstellingsvergunning voor niet-EU-personeel’

Oogst van bloemkool. - Foto: Mark Pasveer

Oogst van bloemkool. - Foto: Mark Pasveer

Ik wil deze keer beginnen met een anekdote. Ik was laatst met een groep tuinders op survival en één van de tuinders overkwam het volgende.

We moesten een watertje oversteken via een gammel bruggetje. Bij dat bruggetje stond een groot bord met daarop de waarschuwing: ‘Je kunt dit water via deze brug met één persoon tegelijk oversteken.’ De tuinder die als eerste ging, vroeg ons om te wachten tot hij de overkant bereikt had. En wat denk je wat er gebeurde? De man zakte halverwege de brug zo het water in. Een hilarische lach bij de andere tuinders was het gevolg. Die man snapte er niets van, maar wat was het geval? De man had het bord goed gelezen, maar was vergeten dat een gewaarschuwd man voor twee telt.

Leven met coronaregels

Dat is tevens een mooi bruggetje naar de coronacrisis. Niemand staat er alleen voor, iedereen heeft er last van. Wij ook, maar gelukkig in mindere mate. De regels waaraan we ons moeten houden, zijn niet altijd even makkelijk na te leven en kosten ons ook enige investeringen.

We moeten vissen uit een grotere vijver met tewerkstellingsvergunningen

Personeel is nu nog geen probleem, maar dat gaat het volgens mij wel worden voor de oogst van veel vollegrondsproducten. Dat is echter niet alleen te wijten aan corona, maar dat versterkt het probleem wel.

Het probleem is deels op te lossen met tewerkstellingsvergunningen voor personeel van buiten de EU. We zullen uit een grotere vijver moeten kunnen vissen om problemen te voorkomen. Ik heb dit de laatste maanden meerdere malen aangekaart, maar tot dusverre is daar niets mee gedaan, met als gevolg te weinig mensen en veel illegale arbeiders.

Certificeringen op orde

Als laatste nog even de jaarlijkse controle op onze certificeringen. Afgelopen week zijn ze weer bij ons langs geweest en we zijn er weer super doorheen gekomen. GlobalGAP was prima in orde, voor PlanetProof scoorden we 44 punten waar 10 voldoende is en voor Grassp haalden we de maximale score van 10. Ik wil de verantwoordelijke mensen op ons bedrijf weer van harte bedanken voor dit resultaat!

Beheer
WP Admin