Doorgaan naar artikel

Tevredenheid aanpak paprikasnuitkever

Image

LTO Noord Glaskracht is tevreden met de opstelling van glasbedrijven in het monitoringsgebied voor de paprikasnuitkever. Ook over de nieuwe poging van de NVWA om de herkomst van de besmetting te vinden, is Glaskracht te spreken.

Volgens Glaskrachtvoorzitter Nico van Ruiten hebben alle bedrijven in het monitoringsgebied het traject met protocol gevolgd. Een kwart van de bedrijven heeft dichoorvlos gespoten in de kas, maar daar bestaan goede redenen voor. Zo zijn auberginetelers bang voor schade aan het gewas en hebben andere bedrijven de teelt uitgesteld of zijn een ander gewas gaan telen.

Het ministerie van EZ maakte vrijdag al bekend dat 17 bedrijven in aanvulling op het Schone Start Protocol gebruik hebben gemaakt van de onder voorwaarden verleende tijdelijke vrijstelling van het middel Denkavepon-50 (dichloorvos 500 g/l), als extra preventieve maatregel om problemen in de vervolgteelt te voorkomen. Van Ruiten: “Het is natuurlijk spannend, maar we hebben er als sector alles aan gedaan om het beestje uit te roeien.”

Ook de nieuwe poging van het ministerie van EZ om in Spanje onderzoek te laten doen naar een mogelijk spoor van besmetting met de paprikasnuitkever juicht Glaskracht toe. “We hebben enkele weken geleden in een overleg met de NVWA hier al van gehoord. Bij dit soort besmettingen is bekend dat vaak de herkomst nooit gevonden wordt, maar het kan van belang zijn om eventuele nieuwe besmettingen in de toekomst te voorkomen.”

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin