Doorgaan naar artikel

‘Tevreden over start nieuwe courgetteteelt’

Bert Doelman. - Foto: Harry Stijger premium

Bert Doelman. - Foto: Harry Stijger

De teelt van courgettes Bij Bert Doelman verloopt rustig. De eerste oogst is deze week een feit.

De gele courgettes van het ras Golden Glory zijn 21 januari geplant. De groene courgettes, 90% van het ras Bengal en 10% Diamant F1, zijn op 28 januari geplant. “Door het donkere weer verliep de inworteling op de mat trager dan andere jaren”, zegt courgetteteler Bert Doelman in De Lier. “Hierdoor moesten we voorzichtig zijn met het vastzetten van de planten. Het touwtje moest niet te strak staan, anders bestond de kans dat de plant van de mat werd getrokken.”

Mannelijke bloemen

De courgetteteler: “De Diamant F1 hebben we in rijen op gelijke afstand ertussen geplant voor de mannelijke bloemen. De eerste maanden tot mei zijn mannelijk bloemen voor bestuiving door hommels geen probleem. Maar uit ervaring weten we dat vanaf begin mei Bengal minder ‘mannen’ geeft. Dan moet Diamant F1 dat opvangen.
We hopen dat ieder plant 2 mannelijke bloemen per week geeft. Bij 1.000 planten zijn dat 2.000 bloemen per week. Ongeveer 300 mannelijke bloemen per dag moet voldoende zijn voor de bestuiving van een hectare Bengal. Dan hoeven we zelf geen extra mannelijke bloemen meer op de planten neer te leggen.
Dit is de theorie. Pas eind mei zullen we weten of het in de praktijk ook zo uitwerkt.”

Eerste oogst courgettes

Op 22 februari zijn, net als vorig jaar, de eerste gele courgettes van de nieuwe teelt geoogst. In de loop van week 9 volgden de eerste groen courgettes. “De eerste vruchten zien er goed uit”, meldt Doelman. Nu de eerste vruchten zijn gezet, wordt afhankelijk van het licht 1 liter/m2 per dag gegeven. De teler druppelt met een pH van 6. “De pH-waarde in de mat is ook 6, maar die mag wel iets omlag naar 5,5. De EC-waarde in de mat is 3.

Er is 20 tot 30% drain. Het drainwater wordt met de nieuwe UV-ontsmetter ontsmet en hergebruikt. De courgetteteler: “We blijven dit doen totdat het natriumgehalte teveel oploopt. Dan zullen we het drainwater moeten lozen, maar zuiveren het water eerst voordat we dat doen.”

Courgetteteler Bert Doelman in De Lier. Op zijn bedrijf kunnen de eerste gele courgettes weer geoogst worden. - Foto: Harry Stijger

Courgetteteler Bert Doelman in De Lier. Op zijn bedrijf kunnen de eerste gele courgettes weer geoogst worden. – Foto: Harry Stijger

Biologische gewasbescherming

“Bij de start van de teelt spuiten we nooit preventief met een insecticide en nu ook niet. Een rondje spuiten met bijvoorbeeld Vertimec lukt niet omdat de hommels al in het kas zijn voor de bestuiving”, aldus Doelman. In begin week 9 is de roofmijt Transeius montdorensis uitgezet tegen tripslarven en eieren en larven van de witte vlieg. Op iedere 6 planten een kweekzakje.

Geen glasschade

De stormen Ciara en Dennis hebben geen glasschade aangericht bij Doelman. “We hebben de stormen goed doorstaan. Als teler kijk je toch een beetje met angst en beven naar een overtrekkende storm. Het blijft altijd spannend, maar het is goed gegaan.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Delen

Image
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin