Doorgaan naar artikel

‘Tevreden over eerste teeltjaar komkommer’

Loopfolie wordt ook over de buisrailsteunen heen getrokken. Foto: Harry Stijger premium

Loopfolie wordt ook over de buisrailsteunen heen getrokken. Foto: Harry Stijger

“Met twee teelten hebben we een productie van 230 komkommers per vierkante meter gehaald. Onze prognose lag op 220 stuks”, zegt Mark Zwinkels van Bryte locatie Greenlight in ‘s-Gravenzande.

“In het donkere voorjaar hebben we 400 uur belicht. Dit is in ons voordeel geweest voor de productie.” Op 2 november zijn de laatste komkommers gesneden. In de laatste drie weken van de teelt, waarin drie keer per week is geoogst, zijn nog vier komkommers per week gesneden. De verhouding van de maatsortering 35-ers ten opzichte van 40-ers lag op fifty-fifty. De kwaliteit van de komkommers was tot het laatst goed.

Insectenplagen onder controle

In de laatste fase van de teelt zijn de rupsen nog een keer bestreden door een bespuiting met Proclaim, omdat het nodig was. Door een eerdere bespuiting met Closer tegen de roofmijt Neoseiulus californicus is ook witte vlieg en luis bestreden. “Hierdoor is de plaag van witte vlieg niet uit de hand gelopen en onder controle gebleven. Dat geldt eveneens voor de luis, die we eigenlijk niet meer terug hebben gezien.” Ook tegen spint is niet meer gespoten.

De aantasting door meeldauw was lange tijd onder controle. Ook daar hoefde geen bespuiting meer tegen te worden gedaan.

Oude gewas versnipperd

In week 45 is de teeltwisseling begonnen. Op 6 november is het afgesneden komkommergewas op trekdoeken in de paden gelegd. Na het naar voren trekken van de doeken is het gewas versnipperd en in bakken naar buiten afgevoerd. De drie dagen daarna zijn de steenwolmatten en loopfolie eruit gehaald. “Vervolgens is de grond aangehard, zodat al het ‘groen’ uit de kas was.”

De stekers met de druppelaars zijn van de druppelslangen gehaald en 24 uur in een oplossing van salpeterzuur gelegd. “De druppelslangen zijn aan de buitenkant handmatig gereinigd door met een oplossing van chloorbleekloog het vuil eraf te halen. De binnenkant doen we niet meer, omdat we het hele seizoen al waterstofperoxide met het druppelwater meegeven en we geen afwijkende waardes hebben waargenomen.”

Kas en andere ruimtes schoongemaakt

De binnenkant van het kasdek is door een loonbedrijf schoongespoten. De teeltgoten zijn met water en chloorbleekloog gereinigd. Vervolgens zijn de kasopstanden met eenzelfde oplossing van chloorbleekloog schoongespoten. De kas is nog met formaline gefogd

Alles in de kas wordt goed ontsmet. “Maar niet alleen in de kas, ook alle ruimtes eromheen, zoals de bedrijfsruimte, technische ruimte en kantine worden opgeruimd, stofvrij gemaakt en daar waar mogelijk schoongespoten, zodat alles weer ordelijk is.”

Klaarmaken voor nieuwe teelt

In week 48 is het nieuwe loopfolie in de kas getrokken. “We willen de hele kas ‘wit’ hebben. Daarom wordt de loopfolie ook over de steunen van de buisrail getrokken, zodat het ook onder de buizen ligt.”

Na 15 december worden de nieuwe steenwolmatten in de hangende teeltgoten gelegd. Op 16 en 17 januari worden de komkommers van het ras Upstage geplant.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Delen

Mark Zwinkels
Mark Zwinkels

Mark Zwinkels teelt komkommers bij Bryte, locatie Greenlight in ‘s-Gravenzande

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin