Doorgaan naar artikel

‘Tevreden over dit teeltjaar met pieken en dalen’

Foto: Gerard Boonekamp premium

Foto: Gerard Boonekamp

“In de voorjaarsteelt hadden we moeite met de productie, kwaliteit en prijs. In de najaarsteelt was de productie en kwaliteit goed, maar de prijs van de groene courgettes slecht en die van de gele goed’, zegt courgetteteler Bert Doelman in De Lier.

Met het oogsten van de groene courgettes is hij op 12 november al gestopt; met de gele is de teler doorgegaan tot 19 november. Doelman: “Het gewas van de gele courgettes kan in een donkere periode langer vruchten goed brengen dan groene courgettegewas.” Ondanks het mindere en donkere weer in de herfst is de teler tevreden over de productie, die hoger was dan vorig najaar. De productie was toen lager en waren er kwaliteitsproblemen vanwege teelttechnische problemen door echte meeldauw.

Hogere prijs

De prijs van de groene courgettes was dit najaar slecht als gevolg van een groter aanbod van natuurtelers in België en Duitsland, maar ook Spanje kwam dit najaar snel op de markt. Bij de gele courgettes is er alleen concurrentie van glastelers uit Nederland en België. “Van gele courgettes stond er dit najaar minder areaal dan vorig jaar. Dat merk je in een hogere prijs.”

Teeltwisseling

Na het beëindigen van de teelten is het courgettegewas uit de kas geruimd. Daarna is de loopfolie schoongeveegd en ontsmet. Dat gebeurt met een schuimlans met Menno Florades om het te desinfecteren tegen bacteriën, schimmels, virussen en viroïden. Ook de kasopstanden en de gevels met de gevelverwarming tot 2 meter hoogte worden ingespoten. Doelman is niet bang dat ziekten en plagen overleven. “We liggen 2 maanden leeg en ’s nachts kan het wel 0 graden in de kas worden. Witte vlieg heeft hier dan niets te zoeken. Om crazy roots tegen te gaan druppelen we vanuit de voedingsunit waterstofperoxide mee, zodat de leidingen schoon blijven.” In januari wordt er een nieuwe UV-ontsmetter geïnstalleerd. “Hiermee gaan we het drainwater ontsmetten. Het regenwater doen we niet, maar wel het oppervlaktewater als we dat in droge periodes gebruiken voor de teelt”, vertelt de teler. Op de UV-installatie komt tevens een module om het water van restanten van gewasbeschermingsmiddelen te zuiveren, voordat het op het riool kan worden geloosd.

Nieuwe teelt

In de week voor de kerst zijn de nieuwe steenwolmatten neergelegd. Deze worden een week voor het planten pas volgedruppeld. De gele courgettes van het ras Golden Glory worden in de laatste week van januari geplant. De groene in de eerste week van februari. Dat wordt voor 90% het ras Bengal en 10% Diamant F1. “Deze laatste is een heel oud soort met een nieuwe naam. We zetten ze er in rijen tussen vanwege de vele mannelijke bloemen. We hopen dat de hommels de bestuiving dan goed kunnen oppakken en we voor de bestuiving niet meer zelf mannelijke bloemen op de planten hoeven neer te leggen.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Delen

Image
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin