Tests zonnepanelen op hagelnetconstructie peren

19-10-2020 | Laatste update op 08-06 | |
Peren telen onder zonnepanelen. De KU Leuven test het in Bierbeek. Foto: KU Leuven.
Peren telen onder zonnepanelen. De KU Leuven test het in Bierbeek. Foto: KU Leuven.

Bij een Belgisch perenbedrijf hangen lichte zonnepanelen boven perenbomen als proef.

Wetenschappers van de KU Leuven hebben de constructie van de hagelnetten gebruikt om zonnepanelen te bevestigen. Het zijn lichte panelen met minder cellen om de productie van peren zo min mogelijk te beïnvloeden door minder lichtinval.

Belangrijke onderzoeksvraag

De proefopstelling in Bierbeek is de eerste van zijn soort in Europa, zegt professor ingenieurswetenschappen Jan Cappelle. “De impact van de zonnepanelen op de perenbomen is een belangrijke onderzoeksvraag. Het gewas onder de zonnepanelen moet rendabel blijven, ook al krijgt het minder zonlicht.”

Temperatuur ’s nachts iets hoger, overdag lager

De eerste metingen in de boomgaard laten zien dat de temperatuur ’s nachts hoger ligt, overdag wat lager. Fruitteler Jan van der Velpen uit Bierbeek maakt zich niet veel zorgen over de schaduwwerking van de panelen. “Minder zonuren wil misschien ook zeggen dat ik het fruit langer kan laten hangen.”

Sensoren

De onderzoekers hebben sensoren aangebracht onder de panelen. Deze meten de temperatuur, de bodemvochtigheid en de lichtinstraling. Zo brengen zij de totale groeicyclus van de peren in kaart voor een groeimodel om de optimale oogst te voorspellen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer