Doorgaan naar artikel

Teruggave energiebelasting telers na uitspraak ACM

De glastuinbouwbedrijven verbonden in de Tuinbouwcombinatie Harmelerwaard (TCH) gaan in overleg met de Belastingdienst over teruggave van energiebelasting, na een uitspraak van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De ACM heeft onderzoekgoedkeuring gegeven aan een eigen gasnet voor de TCH. De tuinders hebben de ACM overtuigd dat het om een gesloten gasnet gaat. De goedkeuring was nodig na nieuwe Europese regels.

Volgens een woordvoerder bestond al een ontheffing op electra (er staan zeven wkk’s aangesloten op het netwerk). Nu is er dus ook voor gas een vrijstelling. Dit betekent dat met terugwerkende kracht energiebelasting wordt verrekend met ACM over een periode van zeven jaar, aldus de woordvoerder.

Er zijn nog meer voordelen voor aangesloten tuinders. In het netwerk kunnen ze gezamenlijk tegen gunstigere voorwaarden energie inkopen, zijn de transportkosten lager en is het verbruik gelijkmatiger.

Netwerk met woonhuizen

Op het gesloten gasnet zijn zeven niet-huishoudelijke en zes huishoudelijke afnemers aangesloten. Op het net zijn naast de tuinbouwbedrijven ook de woonhuizen van de directeuren van de desbetreffende tuinbouwbedrijven aangesloten. Daarmee voldoet het gesloten netwerk aan de wettelijke eisen.

Onduidelijk is of ook andere glastuinbouwclusters door deze uitspraak als gesloten gasnetwerk kunnen worden aangewezen. De TCH heeft wel altijd tot doelstelling gehad andere tuinders in Nederland te inspireren in clusters te werken.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin