Doorgaan naar artikel

Terugblik paprika

Paprikatelers hebben net als andere glasgroentelers een flinke klap gekregen na de Ehec-affaire, maar ook daarvoor was de marktsituatie weinig rooskleurig te noemen. Een terugblik.

Onderstaande prijsweergave is een indicatie. De reeële uitbetaalprijs kan afwijken. Groenten & Fruit kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de juistheid van deze cijfers.

Tot en met week 15 is er voor de meeste paprikakleuren nog weinig bijzonders aan de hand, met kiloprijzen die schommelen tussen de 2,20 en 2,90 euro voor de verschillende kleuren. Een enkele keer komt de prijs dichtbij de 3-eurogrens, in het geval van rode en gele paprika. Geel en rood doen het van week 10 tot en met 13 het best, groen komt op zijn hoogtepunt in week 13 uit op 2,50 euro per kilo, maar moet daarna al snel weer inleveren.

Vanaf week 15 is het vooral groene paprika die hard naar beneden klapt. Van prijzen die nog ruim boven de euro lagen voor die tijd, tot het niveau van 1,30 euro in de weken daarna.

Prijsval
De klad komt erin rond week 17. Groen en geel zitten dan al stevig in de mineur, met respectievelijk 1,30 en 1,57 euro per kilo. Eind week 17, begin week 18 worden ook de andere kleuren meegesleurd in de prijsval. Rood noteert in week 18 een middenprijs van 1,60 euro, oranje 1,30 euro. Dat verlies wordt in de weken die volgen niet meer goed gemaakt. Gestaag gaat de prijs naar beneden, om in week 22 volledig onderuit te gaan. Alle kleuren zakken dan onder de eurogrens. Geel krijgt de grootste klap, met een prijs van 65 cent per kilo. Gemiddeld genomen komt rood het beste uit de bus. Gemeten over een periode van 15 weken (tot en met week 22) komt de middenprijs voor rode paprika uit op 2,06 euro per kilo. Geel is een goede tweede met 1,97 euro per kilo. Oranje paprika volgt met 1,85 euro en groen is hekkensluiter met een gemiddelde uitbetaalprijs van 1,63 euro per kilo. 

Supermarkt
De supermarktprijs voor rode paprika is in week 23 bij Jumbo omgerekend 5 euro per kilo. Bij Albert Heijn ligt de rode paprika voor 4,45 euro in het schap. C1000 heeft de paprika meegenomen in een speciale prijsactie. Per twee stuks gaan de rode paprika’s voor 1 euro over de toonbank, omgerekend ongeveer 2,50 euro per kilo. Ook Coop doet een beetje van de prijs af. De keten rekent voor alle kleuren ongeveer 3,95 euro per kilo.

De paprikamix is in week 23 bij vijf formules in de aanbieding. Teruggekeken over de afgelopen periode van drie maanden, komt de gemiddelde supermarktprijs in Nederland uit op 4,42 euro (t/m week 21).

In Duitsland ligt het prijsniveau gemiddeld iets lager, op 3,66 euro (discounters niet meegerekend). Op de Duitse groothandelsmarkt gaat de rode paprika over diezelfde periode voor gemiddeld 2,86 euro per kilo het handelskanaal in. In week 22 noteerde de groothandelsmarkt nog 1,70 euro voor rode paprika.

 

Bron: Groenten & Fruit Actueel – Auteur: Brammert Waagmeester 

Bekijk meer

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin