We staan aan de vooravond van het verstrekken van subsidie op oogstpersoneel. Dat was in het jaar 2024 nog niet denkbaar…
Dat waren nog de jaren dat een groep – in Utopia gelovende – Groenen de boeren aan het verjagen waren. De tijd dat alles de schuld was van de agrarische sector. De tijd dat wij onze ogen sloten voor onze eigen vervuilingen en alles afwentelde op de agrarische bedrijven. De tijd dat we ons niet konden indenken dat er ooit een voedseltekort zou ontstaan. Dit kunnen we ons nu – anno 2070 – niet meer voorstellen. Dat we toen de natuurlijke hulpstoffen stikstof en CO2 gebombardeerd hadden tot milieuvervuilende stoffen en dat we het de normaalste zaak van de wereld vonden dat een anticonceptiepil en radioactieve stoffen gewoon via onze wc’s het riool inspoelden en zo de Noordzee in.
Groen ging voor voedselzekerheid
Er is in de afgelopen halve eeuw veel veranderd. Voor onze voedselvoorzienig zijn we volledig afhankelijk van Afrika geworden. De jarenlange inzet van één waterschappartij naar meer natuur, meer water en het teniet doen van eeuwen aan waterschapsontwikkeling heeft een flinke aanslag gepleegd op ons Nederlands grondgebied. Rond 2024 trachten diverse politici nog het tij te keren, maar groen ging voor voedselzekerheid. De beslissing die in 2035 viel om de Veluwe vol te bouwen, heeft in ieder geval de woningnood opgelost. Een van de laatste plekken waar men in ieder geval nog droog kon wonen.
Dat dit voedselprogramma nog ooit ingezet zou worden voor ‘het Westen’ had niemand toen kunnen bedenken
Uit onderzoek blijkt dat een stabiele voedselzekerheid bijdraagt aan economische successen en een stabiele samenleving. Dat wisten ze ruim een eeuw geleden al, toen in 1949 toen de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt werd aan John Boyd Orr. Die kreeg hij voor zijn bijdrage als directeur van de voedsel- en landbouworganisatie van de VN. In 1970 ontving Norman Borlaug die voor zijn ’groene revolutie’. Dat dit een terugkomend onderwerp is, bewijst de Nobelprijs voor de Vrede in 2020 die toen verdiend terechtkwam bij het wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Dat dit voedselprogramma nog ooit ingezet zou worden voor ‘het Westen’ had niemand toen kunnen bedenken.
Nederland weer zelfvoorzienend krijgen
In 2068 zijn er weer kleinschalige agrarische bedrijven opgericht. Onder begeleiding van enkel oude telers met inzet van heel veel subsidie. Het wantrouwe naar de politiek in Brussel is dermate groot dat enkel en alleen met deze subsidies en toezeggingen een nieuwe generatie gaat proberen Nederland weer zelfvoorzienend te krijgen.