Doorgaan naar artikel

Terug naar boerenverstand

​Toen ik mijn frustratie vorig jaar uitte betreffende het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn wist ik niet in welke rollercoaster ik terecht zou komen. Mede door de tweet van Caroline van der Plas ging mijn filmpje helemaal viraal en wisten we vanuit de tuinbouw nog iets te redden van de voornemens die in dat actieprogramma stonden.

Dat ik enkele weken later de fractievoorzitter BBB zou worden voor de waterschapsverkiezingen alhier had ik toen nog niet kunnen bedenken. Dat deze rol mij zoveel informatie zou verschaffen, had ik ook niet verwacht en is een nóg leukere bijkomstigheid.

De tijd van luchtfietserij is voorbij, wij van de BBB slaan alles plat, benoemen het vanuit ons boerenverstand en dat vinden ze niet altijd prettig

Intussen zijn we ruim 240 dagen verder en ik word alleen maar enthousiaster. Ik leer nieuwe mensen kennen en ook het gebied nog beter kennen. Maar ook leer ik dat het waterschap de laatste jaren gegijzeld is door Natuurmonumenten. Hoe dat zo? Nou, Water Natuurlijk is ontstaan vanuit deze natuurorganisatie en als deze organisatie ergens níet mee bezig is, dan is dat het agrarische buitengebied.

Heel het waterschap ademt natuur uit en zelfs percelen mogen verzuipen omwille van de natuur. De discussies hierover zijn des te leuker tijdens de algemene bestuursvergaderingen. De tijd van luchtfietserij is voorbij, wij van de BBB slaan alles plat, benoemen het vanuit ons boerenverstand en dat vinden ze niet altijd prettig. Zo kwam het mooiste compliment ook bij hen vandaan. Op onze een na laatste vergadering sloot de fractievoorzitter van WN af met de woorden: “Het baart ons grote zorgen dat het dagelijks bestuur zo coulant is naar de BBB toe”. Ik viel van verbazing achterover van mijn stoel.

Met boerenverstand kom je heel ver

Een maand later moesten ze met zware tegenzin instemmen met een heel goede motie van ons. Wat deed het ze pijn mee te moeten stemmen! Ik vraag me af hoe lang het gaat duren alvorens ze ons gaan accepteren. Een ding weet ik ondertussen wel zeker: met boerenverstand kom je heel ver. Nuchter, to the point en vooruitstrevendheid brengt ons ver in het waterschap. We kunnen eigenlijk zeggen dat het waterschap weer van de mensen wordt en daar gaan we ook voor.

Wat zou ik graag zien dat bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november dezelfde kanteling gaat plaatsvinden als bij de waterschapsverkiezingen van maart dit jaar. Gewoon weer het boerenverstand terug. Want een land dat zijn boeren niet eert, heeft van de geschiedenis bar weinig geleerd.

Bekijk meer

Share this

Jolanda Nooijen
Jolanda Nooijen

Ondernemer in Uden (N.-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin