Doorgaan naar artikel

Termijnmarkt peren loopt op door corona

Peren sorteren. Noteringen voor Conference op termijnmarkt lopen op. - Foto: Peter Roek

Peren sorteren. Noteringen voor Conference op termijnmarkt lopen op. - Foto: Peter Roek

Noteringen voor peren op termijnmarkt zijn iets opgelopen uit vrees voor een tekort aan plukkers door het coronavirus.

Dat zegt Dirk Coucke, directeur van Agro Trading Company, waar de termijnhandel onder valt. Voor het eerste kwartaal is de vraagprijs (per kilo Conference) opgelopen met € 0,01 naar € 0,60. In het tweede kwartaal is de prijs gestegen met € 0,02 naar € 0,64 per kilo.

De termijnmarkt liep op nadat vrijdag 24 januari in Nederland oogstprognoses bekend werden die iets hoger uitvielen dan verwacht voor Conference. Daardoor werd juist een daling verwacht. Coucke: “Die zijn inderdaad licht aangepast naar boven, ondanks de oogstprognose in Nederland. De schrik zit er namelijk in dat door corona niet alle fruit op tijd kan worden geplukt.” Telers vrezen dat plukkers wegblijven.

Geen acute zorg over arbeidstekort

In een aantal Oost-Europese landen is het aantal besmettingen met het coronavirus flink opgelopen. Veel is nog onzeker omdat de pluk pas echt op gang komt eind augustus, maar een termijnmarkt calculeert effecten en risico’s vroegtijdig in.

In Nederland is de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) betrokken bij overleg over arbeid en informeert telers zoveel mogelijk over voorzorgsmaatregelen. Acute tekorten zijn op dit moment nog niet bekend bij NFO.

Verplichte coronatest in Beieren

Seizoensarbeiders in de Duitse deelstaat Beieren moeten allemaal verplicht worden getest op het nieuwe coronavirus. De premier van de deelstaat, Markus Söder, heeft dit gezegd na een opleving van het virus, onder meer in een groentekwekerij.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin