Termijnmarkt peren: een derde van volume verkocht

27-08-2021 | Laatste update op 08-06 | |
Peren vlak voor de oogst. - Foto: Misset
Peren vlak voor de oogst. - Foto: Misset

Fruittrading Company meldt dat voor het krappe perenseizoen nu 15 contracten zijn afgesloten op de termijnmarkt.

Het handelsvolume bedraagt daarmee 15 contracten van 100 ton. Dat is reeds een derde van het totale aanbod. De telers bieden iets minder aan dan de vorige twee seizoenen. Naar verwachting zullen meer telers vroeg in het seizoen verkopen door het krappe aanbod, stelt Fruittrading Company. Op 31 augustus loopt de termijnhandel voor het eerste kwartaal af (september, oktober en november).

Prijs oplopend

De termijnprijs van peren voor het eerste kwartaal (september, oktober en november) staat momenteel op € 0,68, oplopend naar € 0,79 in het derde kwartaal. In Nederland en België wordt 20 à 25 procent minder peren verwacht en in Italië zelfs ruim 60 procent minder. Die oogstverwachting verklaart de trek naar de termijnhandel, zegt Dirk Coucke van Fruittrading Company (FTC). Telers en handelaren kunnen prijsrisico’s afdekken op de termijnmarkt waarop FTC sinds twee jaar actief is voor meer dan 70 perentelers.

Lessen uit vorige krappe jaar

Bij de vaststelling van de kwartaalprijzen is rekening gehouden met de lessen uit het vorige krappe jaar 2019-2020. Toen kwam de gemiddelde prijs over het hele jaar op de fysieke vrije markt uit op € 0,66, terwijl de vooraf afgesproken termijnprijs gemiddeld € 0,60 cent was. In het tweede jaar was de verhouding omgedraaid. De telers ontvingen gemiddeld 9 cent meer dan op de fysieke vrije markt, al was het verhandelde volume dat jaar lager. Kopers hadden minder belang bij het afdekken van de prijzen op de ruimere perenmarkt dit aflopende seizoen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer