Termijnhandel peren buffer in onzekere markt

27-03-2020 | Laatste update op 19-09 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Het eerste jaar in de termijnhandel voor peren eindigt met coronamaatregelen. De termijnmarkt kan emoties op de dagmarkt verminderen, verwacht Fruit Trading Company. Als de dagmarkt toch wegzakt raakt dat de nabetaling door telers.

Niet lang meer en de contracten van de Fruit Trading Company (FTC) op de termijnhandel voor Conference lopen ten einde. Dan zit het seizoen er voor de termijnhandel nog niet op, want de grote afrekening wordt gemaakt op 31 mei. Dan wordt de prijs op de fysieke markt vergeleken met het niveau van de contracten en vindt de uitbetaling plaats.

Corona en termijnmarkt

Als de markt niet te veel verstoord wordt door de coronamaatregelen, lijken de kopers op een beperkte nabetaling te kunnen rekenen. Het eerste jaar is voor de kopers daarmee niet verkeerd uitgevallen. FTC-directeur Dirk Coucke: “Als de Conference-prijs gemiddeld € 0,70 blijft, lijden de leden een klein verlies en zullen zij € 0,02 tot € 0,03 moeten bijbetalen. Als prijzen instorten doordat grenzen dichtgaan, kan dat veranderen.” Een prijsdaling op de vrije markt zal de nabetaling door de telers mogelijk doen smelten en een nabetaling in de andere richting teweeg brengen. Dan blijft de fysieke markt achter bij de termijnmarkt.

Deel van de marktspelers is al ingedekt

De termijnmarkt kan helpen bij een wegvallende vraag, denkt Coucke: “Ik verwacht dat de dagmarkt minder zenuwachtig zal reageren bij prijsdalingen door de aanwezigheid van de termijnmarkt, omdat dan een deel van de marktspelers al is ingedekt.”

Die corona-onzekerheid kan er wel toe leiden dat telers voor volgend seizoen alvast meer volume en prijs willen vastleggen. Volgens Coucke lijkt dat te gebeuren. “Er is voor 25% meer ingetekend volgend jaar door nu al tien extra nieuwe leden, maar ook grotere volumes van bestaande leden.”


Lees verder onder de grafiek.

Jaarcontracten peren in mei

Mei wordt om nog een reden een belangrijke maand voor de termijnmarkt. Dan starten de jaaronderhandelingen met supermarkten. Als een aantal grote handelsbedrijven hun toezegging nakomt, zullen die contracten met buitenlandse supermarkten afgedekt worden op de termijnmarkt. Dat zou een succes zijn voor FTC, omdat dan een hele keten en een serieus deel transparant wordt afgedekt. Coucke noemt dit het korter maken van de keten, “waarbij de consument ook echt een voor de producent tevreden prijs betaalt.”

Nieuw seizoen op nieuw platform

Het vernieuwde handelsplatform van FTC voor termijnhandel is klaar. De transacties zullen dynamischer zijn. Voor de 3 handelskwartalen voor het volgende termijnhandelsseizoen zijn de eerste contractprijzen al bekend. In het eerste kwartaal (september tot december) wordt de termijnmarktprijs € 0,58. Voor de wintermaanden is deze vastgelegd op € 0,63 en de voorjaarsnotering is € 0,68. Dit geldt voor de eerste klasse peren van de FTC-index, op basis van kostprijs. Streeft de termijnmarkt dan niet naar een kostprijs plus? Coucke: “De gemiddelde prijs van de laatste 4 seizoenen bedroeg € 0,57. Wij doen daarmee met het huidige aanbod € 0,63 dus doen we het € 0,06 beter dan voorgaande jaren.”

Coronavirus

FTC had in april avonden in Nederland gepland om de termijnmarkt te promoten. Coronamaatregelen gooien echter roet in het eten. In Nederland wil Coucke groeien, al is afgelopen jaar al het merendeel (60%) van de contracten met Nederlandse handel gesloten. Ook gesprekken voor termijnhandel zachtfruit en groenten zijn door coronamaatregelen voorlopig stilgevallen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer