Doorgaan naar artikel

Telers wintergroente halen geen goud

Op de Olympische Spelen In Sotsji regent het medailles voor Nederland, maar die zijn voor de afzet van wintergroente als prei en spruitkool zeker niet weggelegd. Voor beide gewassen is het seizoen 2013/2014 nu al een verloren race.

Mooie producties, een goede kwaliteit, maar geen geld. Dat zijn in een notendop de kenmerken van het seizoen tot dusverre als het gaat om spruitkool en prei. Bij prei loopt het seizoen nog langer door, maar ook daar valt het seizoen niet meer goed te maken. Voor prijzen van 15 cent per kilo kan niemand prei telen en de vrees is dat er bedrijven zijn die dit seizoen de kop gaat kosten. Sommige telers weten op basis van contractprijzen nog iets te verdienen en dat levert de betreffende handelaar of retailorganisatie dan weer buikpijn op, want die zouden op de vrije markt nu goedkoper uit zijn geweest. Maar bij een goede band tussen teler en afzetkanaal is er een gunfactor die in de huidige situatie een klein voordeel voor de teler oplevert. En iets verder gekeken is dat dan ook weer in het voordeel van de afzetorganisatie, want die is toch ook gebaat bij een leverancier die ook volgend jaar nog leverancier is.

De huidige situatie heeft alles te maken met het uitblijven van winterse omstandigheden, waardoor de consument wintergroente niet op het netvlies heeft staan. De slogan van Unox ‘Geen echte winter, wel echte erwtensoep’, is in dit kader zeer toepasselijk. Daarnaast vriest er niets kapot en zijn de rooiomstandigheden ideaal, met overproductie tot gevolg. En dan weet iedereen hoe de vlag er prijstechnisch bijhangt, want dan liggen die (ruim) onder de kostprijs.

Bij The Greenery schommelt de prijs in februari tussen 32 en 38 cent per kilo voor spruiten in de sortering A 1-I. Voor prei Lang Wit zit dat tussen 12 en 22 cent. Op Veiling REO wordt voor Flandria prei 3-4 13 tot 19 cent betaald. Bij ZON fruit & vegetables scoort prei Lang Wit in februari tussen 14 en 25 cent. Spruiten in de A-sortering zitten tussen 36 en 67 cent en in de B-sortering tussen 43 en 55 cent. Vorig jaar stokte de aanvoer vanaf eind januari, met nog wat nabranders, maar op 11 februari was het definitief gedaan. Deze week lag de aanvoer nog op een gemiddelde van circa 250 ton per dag.

Tendens: te veel aanbod tegen te lage prijzen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin