Doorgaan naar artikel

Telers sparen minder bij Rabobank

In 2011 nam het spaartegoed van glasgroentetelers bij de Rabobank af met 102 miljoen euro. Het financieringsvolume bleef met 3,5 miljard euro ongeveer gelijk aan 2010.

De bank maakte bekend dat het volume sinds 2005 steeg met 70 procent. Dat blijkt uit jaarcijfers die de bank bekend maakte. De tweede grootste kredietvragers zijn de teelt van groenten en bloemen onder glas, ieder eind 2011 goed voor 3,5 miljard euro, zo meldt Boerderij Vandaag.

Het spaarvolume is een indicatie van de economische situatie van bedrijven, maar niet de belangrijkste. Volgens tuinbouwdirecteur Cor Hendriks van de Rabobank is de solvabiliteitspositie in de tuinbouw het slechtst van de totale land- en tuinbouw. Dat terwijl voor 2012 wordt verwacht dat meer bedrijven financieel in de problemen komen dan in 2011, toen een aantal bedrijven zelfs failliet gingen.

Rabobank heeft sinds 2005 de uitstaande leningen in de primaire landbouw flink zien toenemen. Waar die voor glasgroentebedrijven met 70 procent groeide, was dat in de fruitteelt ongeveer 50 procent. Bij vollegrondsgroenten bleef de financiering nagenoeg gelijk.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin