Telers op Appeldag: appels 30% duurder

29-06-2017 | Laatste update op 25-07 | |
Is het meten van vruchtaantal en groei via de Intelligent Fruit Vision rendabel. Dat is de vraag die in 2017 door Delphy en The Greenery wordt onderzocht.
Is het meten van vruchtaantal en groei via de Intelligent Fruit Vision rendabel. Dat is de vraag die in 2017 door Delphy en The Greenery wordt onderzocht.

De appelprijs moet omhoog na de komende krappe oogst.

Op Dé Appeldag vandaag in Neerijnen zegt de Duitse teler Hans-Olaf Schröder dat de marktsituatie voor hem aanleiding is om de prijs van zijn fruit straks te verhogen van € 1 per kilo naar € 1,20 of misschien wel € 1,30. “We moeten één keer aan het begin van het seizoen een prijs vaststellen, we kunnen die niet meer aanpassen. Bij ons komen mensen in de auto, die wordt voor en na het plukken gewogen en dat rekenen ze af. Achteraf kun je pas zeggen of die prijs goed is geweest.”

Ergerlijk

Op zijn Noord-Duitse bedrijf in de buurt van Bremen (18 hectare, 26 appelrassen) schat hij de oogst op circa 80%. Vooral de hoofdrassen, waaronder Elstar, zullen een lagere opbrengst laten zien. “Rassen als Delbare Festival, waar ik niet van afhankelijk ben, hangen wel goed. Dat is ergerlijk.”

Op Dé Appeldag is Schröder niet de enige Duitse teler, zo blijkt. Een fruitteler uit de buurt van Keulen verwacht dat hij op 90% zit van zijn normale behang in de bomen. Hij overweegt de prijzen gelijk te trekken met die hij vorig jaar al vroeg voor Elrosa: € 1,60. “We telen ook kersen en ander fruit. Gelukkig is de consument al aan hogere fruitprijzen gewend geraakt.”

Intelligent Fruit Vision

Er was op Dé Appeldag vooral aandacht voor de techniek, zo blijkt. Maar ook die techniek duidt op krapte de komende afzet. Delphy introduceerde de Intelligent Fruit Vision (IFV) in de fruitteelt. In samenwerking met The Greenery zal Delphy in 2017 metingen uit gaan voeren met de hightechsensing techniek. In een jong perceel Elrosa meet de IVF een gemiddelde van slechts 31 appels per boom.

Rekensom

Ook oud-voorzitter van de NFO Johan van Haarlem was op Dé Appeldag. Over de prijs voor komend seizoen maakt hij zich nog niet zo druk, maar een rekensom leert dat de fruitverkopers in Duitsland wel gelijk hebben. “Je kunt er gemiddeld van uitgaan dat volgens de huidige prognoses de kostprijs wel omhoog zal gaan met € 0,15 per kilo. Daar zitten nog grote verschillen in tussen telers. Maar met een € 0,10 hogere middenprijs kom je er dus niet.”

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer