Doorgaan naar artikel

Telers ontvingen in 2016 al minder GMO

Foto: Groenten&Fruit

Foto: Groenten&Fruit

RVO.nl heeft in 2016 in totaal ruim € 38 miljoen van de GMO-regeling groenten en fruit uitgekeerd aan telersverenigingen.

In 2015 was het subsidiebedrag met € 44 miljoen forser. Dat blijkt uit een overzicht van overheidsdienst RVO.nl over 2016. Voor dat jaar gaf RVO de subsidiestromen weer voor GMO, maar ook voor de Schoolfruitregeling en opkoopregeling na de Russische boycot. Die laatste twee zijn in verhouding met GMO echter veel kleiner.

De afzetorganisaties zullen in 2017 veel minder GMO-gelden ontvangen vanwege het pauzejaar dat partijen als Van Nature en Coforta hebben ingesteld nu de regeling als te riskant wordt beoordeeld.

Opvallende dalingen

Opvallend aan de GMO-verdeling is de daling van GMO-subsidie voor Coforta en Best of Four. Voor Best of Four halveerde de stroom naar € 7,7 miljoen. Coforta streek nog geen € 4 miljoen op uit de regeling, ook minder dan de helft van 2015.

De bedragen die RVO bekendmaakt is niet per se de werkelijke subsidie waarop de verenigingen recht hebben. In het verleden hebben verschillende telersverenigingen tijdelijk geen middelen ontvangen vanwege onregelmatigheden in bijvoorbeeld de erkenningsvoorwaarden. Er kan dan nog een nabetaling volgen.

Schoolfruit

Voor de Schoolfruitregeling blijkt dat supermarktketen Lidl de grootste ontvanger is van gelden uit de EU-regeling. In totaal is € 4,2 miljoen uit die regeling uitgekeerd. Lidl is met ruim € 1,3 miljoen de grootste ontvanger van in totaal 5 organisaties die schoolfruit distribueren naar scholen.

Ruslandregeling

Coforta ontving in 2016 wel ruim € 80.000 voor de buitengewone marktondersteuning na de Russische boycot. Daarmee was de afzetorganisatie de grootste ontvanger onder de erkende telersverenigingen. De regeling werd ook uitgevoerd voor telers die niet aangesloten zijn bij een erkende telersvereniging. Daar bleek Bunt Fruit, De Vreening en 4Evergreen de grootste gebruikers van de regeling met uitkeringsbedragen tussen de € 44.000 en € 125.000.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin