Telers kunnen zelf vlinders en insecten monitoren

20-08-2019 | Laatste update op 31-08 | |
Een vlinder en twee honingbijen zijn op de nectar afgekomen.
Een vlinder en twee honingbijen zijn op de nectar afgekomen.

Met een nieuw monitoringsprogramma kunnen tuinders en boeren zelf vlinders en insecten tellen.

LTO Noord, BoerenNatuur en de Vlinderstichting slaan de handen ineen en ontwikkelen met elkaar een monitoringsprogramma waarmee boeren zelf vlinders en insecten in het agrarisch gebied monitoren. Het meetnet in ontwikkeling krijgt de naam Boeren Insectenmeetnet Agrarische Gebieden (Bimag). Dat meldt LTO Noord.

Bijeenkomst in Lelystad

De 3 initiatiefnemers houden op dinsdag 27 augustus een bijeenkomst in Lelystad om geïnteresseerden te informeren over het project. Ook is er een toelichting hoe je de vlinders en insecten telt: de dagvlinders met een telroute en de nachtvlinders met een LedEmmer. Op de telroute worden op maximaal 1 kilometer lengte de vlinders geteld. De LedEmmer is een lichtval met ledverlichting om nachtvlinders te vangen.

Flink teruglopende insectenstand

In 2017 kwam uit meerjarig onderzoek naar voren dat de insectenstand en met name de totale biomassa van insecten, de laatste decennia flink is gedaald. Volgens de initatiefnemers komen alle beschikbare data van insecten echter uit natuurgebieden. Met Bimag willen zij hier verandering in brengen, en ook data vanuit agrarisch gebied leveren.

Essink
Stefan Essink redacteur ondernemen
Meer over


Beheer