Doorgaan naar artikel

Telers Delfland krijgen nog een jaar uitstel collectief zuiveren

Glastuinders in Waterzuiveringscoöperatie Westland krijgen nog een jaar uitstel op hun zuiveringsplicht voor bedrijfswater.

Dat blijkt uit een verordening van de gemeente Midden-Delfland. Telers in die gemeente vormen met telers uit Westland een coöperatie. Via de coöperatie wordt afvalwater via een afvalwaterzuiveringsinstallatie gezuiverd voordat het via het openbaar riool wordt afgevoerd. De afvalwaterzuiveringsinstallatie De Nieuwe Waterweg van Hoogheemraadschap Delfland zal op 1 januari 2024 in werking zijn en mogelijk eerder. Als de apparatuur volgend jaar al zo is ingeregeld dat op blijvende schaal 95 procent van de middelen wordt verwijderd, verloopt het uitstel eerder.

Maximale wachttijd

Telers moeten voor dit uitstel wel een inspanningsverplichting doen. Zij hoeven geen bedrijven in te schakelen om mobiel te zuiveren, zoals collega-bedrijven. Wel moeten ze een zo lang mogelijke wachttijd aanhouden tussen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het moment van lozen van afvalwater op het vuilwaterriool. Dat zorgt voor een natuurlijke afbraak van een deel van de middelen. Hoe toezicht hierop geregeld is, wordt niet duidelijk uit de verordening.

De verordening heeft een terugwerkende kracht tot en met januari 2021, het moment dat landelijk de zuiveringsplicht inging. Het uitstel voor collectief zuiveren is nu officieel verankerd in de regelgeving binnen de gemeente. Telers met een eigen werkende zuiveringsinstallatie vallen ook buiten de vrijstelling.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin