Doorgaan naar artikel

Broccolitelers redelijk tevreden

Broccoli verkoopklaar maken. - Foto: Anne van der Woude

Broccoli verkoopklaar maken. - Foto: Anne van der Woude

Broccoli brengt gemiddeld tussen € 1,10 – € 1,25 per kilo op. Dit gaat wel hand in hand met aanzienlijke kosten en veel arbeid. “We hebben ons het schompes beregend.”

Vraag en aanbod van broccoli zijn tot nu toe aardig in balans, zonder uitschieters: in het binnenland en voor de export, waaronder naar Duitsland en naar het Verenigd Koninkrijk. Vooral in het Verenigd Koninkrijk waren er grote problemen door het weer in de voorbije maanden. Na de recente neerslag lijkt de Britse vraag naar broccoli inmiddels wat kleiner te zijn.

Kwaliteit en hitte

De weersomstandigheden hebben wat kwaliteit betreft niet voor veel problemen gezorgd, melden meerdere bronnen. Wel stonden de teelten hier en daar wat ongelijker dan andere jaren. Dat euvel lijkt na de regen van vorige week wat groter te worden. Daarbij komen ook rasverschillen naar voren. “We moeten nu wat meer lopen om de kisten vol te krijgen.”

Vooruitzicht broccoli

Het maakt al met al dat telers tot nu toe niet ontevreden zijn, met name afgemeten aan de omzet. Het eindresultaat in november hangt af van de hoogte van alle kosten voor de teelt, of de productkwaliteit overeind blijft en van de markt. De ingrediënten zijn er om dit jaar redelijk af te sluiten, is het algemene gevoel, maar dan moet de prijs wel op dit niveau blijven. “Ik denk dat je in de huidige situatie wel een euro per kilo nodig hebt om alle kosten af te dekken”, schetst een teler.

Wat betreft de productieverwachting verschillen de signalen. Tegenover de gedachte dat er de komende weken minder wordt geoogst, verwacht een ander juist meer productie in de komende weken.

Winkelschap

Voor broccoli kan de consument in Nederland overal terecht voor € 2,18 tot € 2,38 per kilo. AH België vraagt voor broccoli € 2,04 voor per kilo, Jumbo houdt in België dezelfde prijs aan als in Nederland. Wel met een Nederlands vlaggetje om de herkomst aan te duiden.

Prognose: goed

Beheer
WP Admin