Teler kan veel hebben aan Buurderij

06-12-2016 | Laatste update op 15-09 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Buurderij De Ceuvel in Amsterdam houdt generale repetitie. -Foto: Boeren en Buren
Buurderij De Ceuvel in Amsterdam houdt generale repetitie. -Foto: Boeren en Buren

In heel West-Europa zijn er al zo’n 800. In Nederland opent de eerste op 13 december de deuren: de Buurderij.

Het initiatief komt uit Frankrijk. Daar noemt men het Ruches, oftewel bijenkorven. In Engeland – en grappig genoeg ook in Duitsland – heet het een Food Assembly. In het Nederlands is de naam Buurderij bedacht. In Vlaanderen zijn er al enkele tientallen. Het overkoepelend iniatief heet hier Boeren en Buren.

De bedoeling is dat lokale aanbieders van zowel vers als bewerkt product zich bij een nabijgelegen Buurderij aansluiten en er hun spulletjes in de digitale etalage zetten. Consumenten kunnen bij de Buurderij die spulletjes online bestellen en ophalen.

Veel bewerkt product

Dat ophalen gebeurt op één moment in de week, zodat de kopende burgers en de leverende boeren en tuinders elkaar ook daadwerkelijk zien en kunnen spreken. Opvallend aan het aanbod van de Buurderijen is dat er relatief veel bewerkte producten bij zijn. Potjes jam, flessen wijn, worstjes en vleeswaren en in de Amsterdamse Buurderij De Ceuvel, die op openen staat, vooral een hoop kaas.

Eerlijke prijzen

Die kaas is in Noord-Holland niet zo vreemd. Maar de lokale groente- en fruittelers die wel geïnteresseerd zijn in een extra verkoopkanaal dat ‘eerlijke prijzen’ belooft, die moeten zich kennelijk nog melden.

De telers die dat in de landen om ons heen inderdaad hebben gedaan, zijn doorgaans niet de grote bedrijven. Bekijk je het aanbod van de Buurderij in Mechelen – middenin het grootste kassengebied van België – dan komen de tomaten van ‘biologisch-organisch’ bedrijf De Wriemeling in Veltem-Beisem. En een steekproef in Frankrijk, Engeland en Spanje maakt duidelijk dat ook daar de kleine, vaak biologische, keuterboertjes de leverancierslijsten beheersen.

Uitgelezen kans op direct contact

Binnenkort komt er ook een Buurderij in het Noord-Hollandse De Rijp. Dan is er echt geen enkel excuus meer. Als zich daar geen serieuze groente- en fruittelers aanmelden, dan laten ze toch echt weer een uitgelezen kans lopen om dat zo gewenste directe contact te leggen met de hedendaagse consument en burger.

Meer over


Beheer